Baia Mare: Secretarii unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ, avertizaţi în legătură cu incendiile de vegetaţie

Baia Mare: Secretarii unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ, avertizaţi în legătură cu incendiile de vegetaţie

După ce săptămâna trecută incendiile de vegetaţie păreau că mistuie Maramureşul, astăzi, autorităţile judeţului i-au convocat pe secretarii unităţilor administrativ-teritoriale la o şedinţă în cadrul căreia le-au adus la cunoştinţă măsurile care se pot lua pentru a evita astfel de incidente.

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă susţin că majoritatea incendiilor de vegetaţie au fost datorate lipsei de implicare a localnicilor dar şi a comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă. "O să fie luate măsuri drastice în acest sens", a avertizat mario Ioniţă Sârb din cadrul I.S.U. Maramureş. "Chiar vă rog să luaţi măsuri drastice fiindcă aceste terenuri aparţin cuiva. Şi nu este greu să aflăm cine a dat foc la mirişti. Nu mai este aşa o problemă. Se cunoaşte proprietarul fiecărui teren. Nu a venit nimeni altcineva să dea foc, numai proprietarul. Faptul că aşa a făcut şi tătuca nu mai ţine. Că pe mine mă enervează acest fapt, mai am vecini la care le spun să nu mai arunce, să nu mai dea foc şi ei îmi dau exemplul lui tătuca. S-a terminat cu acest lucru. Costă foarte mult experienţa lui tătuca", a precizat subprefectul Gyongyike Bondi.

De asemenea, autorităţile de mediu au adus la cunoştinţa secretarilor unităţilor administrativ-teritoriale că arderea miriştilor şi a vegetaţiei ierboase este interzisă prin ordonanţa 195 din 2005 iar astfel de fapte sunt sancţionate cu amenzi contravenţionale între 3.000 şi 6.000 lei pentru persoanele fizice. "Tot legislaţia de mediu permite arderea miriştilor şi a vegetaţiei ierboase în condiţiile în care se solicită şi se obţine avizul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi se înştiinţează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă", a arătat Călin Crişan, comisar-şef Garda de Mediu Maramureş.

Reprezentantul Gărzii de Mediu a mai atras atenţia că arderea vegetaţiei din arii protejate e considerată infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă penală de la 30.000 la 60.000 lei.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.