Baia Mare: REACŢII – Rezultatele referendumului ar trebui să-l îndemne pe Traian Băsescu să-şi dea demisia

Baia Mare: REACŢII  – Rezultatele referendumului ar trebui să-l îndemne pe Traian Băsescu să-şi dea demisia

Rezultatele referendumului din 29 iulie ar trebui să îl îndemne pe Traian Băsescu să-şi înainteze demisia de onoare, consideră reprezentanţii Uniunii Social Liberale. De cealaltă parte, cei din P.D.L. spun că useliştii au făcut valuri şi nu au ştiut să-şi păstreze avantajul obţinut la alegerile din 10 iunie.

Populaţia României a arătat duminică, prin exerciţiul democratic, că doreşte schimbarea celui care a condus România timp de 8 ani încoace. Însă a fost nevoie de prezenţa a 50%+1 din totalul populaţiei pentru ca preşedintele suspendat să fie demis de la conducerea ţării, procent care nu s-a realizat. Cu toate acestea, numărul mare de alegători care au răspuns „DA” suspendării lui Traian Băsescu ar trebui să îl îndemne să-şi înainteze demisia de onoare, poporul român dovedind în mare parte că nu-l mai doreşte la Cotroceni. "Această diferenţă de la 86 la 11% mă scuteşte de orice comentariu. Voinţa populaţiei este ca şi la nivelul instituţiei prezidenţiale să se producă o schimbare aşa cum s-a produs şi la Parlament, şi în administraţiile locale. Normal ar fi ca în aceste condiţii, o demisie de onoare a preşedintelui Băsescu şi fie urmată de alegeri prezidenţiale anticipate, prin care populaţia acestei ţări să-şi aleagă pe cine doreşte să reprezinte, la cel mai înalt nivel, România", a declarat preşedintele P.S.D. Maramureş, Mircea Ursache.

126.152 de maramureşeni cu drept de vot au răspuns „DA” la întrebarea privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. La nivelul municipiului Sighetu Marmaţiei, prezenţa la vot a fost de 35,55%. Preşedintele P.N.L. Sighet susţine un om politic responsabil nu ar mai avea ce căuta pe poziţia de preşedinte al României, având în vedere procentul mare de alegători care au spus DA suspendării lui Traian Băsescu. "În mod normal, ar fi trebuit să îşi dea demisia imediat şi să îşi revizuiască oarecum poziţia pe care în perioada următoare o va reocupa. Cred până la urmă că voinţa poporului, voinţa românilor exprimată la acest referendum, trebuie să fie cea care va impune, chiar dacă preşedintele nu doreşte şi vrea să câştige la masa verde acest referendum, cum tot el a spus înainte că nu e adeptul acestor câştiguri, dar se impune până la urmă ca Parlamentul, Curtea Constituţională, să ia o decizie în sensul validării acestui referendum pentru că nu poţi să faci abstracţie de milioanele de români care îşi doresc o normalitate, o Românie coerentă, cu politici coerente, cu politici economice, o Românie a bunului simţ, o Românie în care avem atât de multe de făcut pentru concetăţenii noştri.", a precizat preşedintele P.N.L. Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş.

De cealaltă tabără, pedeliştii spun că rezultatele votului nu trebuie să-i transforme în triumfalişti. „Nu este o victorie. U.S.L. a pierdut pe mâna lor!”, a declarat ieri Teodor Paleologu, membru marcant în P.D.L. "În mod normal, când ai un asemenea avantaj, de aproape 30 de procente, când practic dublezi rezultatul principalului concurent, că au avut dublu faţă de noi la locale, în mod normal e o chestiune de simplă minte să nu faci valuri. Încearcă să guvernezi cât mai rezonabil, ca să îţi păstrezi avantajul, să demonstrezi că poţi guverna mai bine decât cei de înainte şi în mod normal, rezultatul va fi pe măsură. Ori demiterea avocatului poporului, ascunderea plagiatului lui Ponta, toate matrapazlâcurile pentru a permite furtişaguri cât mai mari la alegeri, toate lucrurile astea au indignat foarte multă lume. După părerea mea, nu e cazul să fim triumfalişti. Sunt convins că unii dintre colegii noştri mai excitaţi de campanie tind să fie triumfalişti. Nu am câştigat. Nu e o victorie, ci ceilalţi au pierdut. Au pierdut pe mâna lor. Au pierdut pe prostia lor, au pierdut pe autogolul lor", a susţinut Teodor Paleologu într-o conferinţă de presă susţinută în Baia Mare.

P.N.L. şi P.S.D. ar urma să sesizeze Curtea Constituţională cu o serie de argumente referitoare la numărul celor înscrişi pe listele de alegători şi să boicoteze scrutinul de duminică. USL vrea sa faca abstractie de cifra oficiala de 18,292 milioane de alegatori cu drept de vot inscrisi pe listele electorale si sa se raporteze la noi cifre rezultate din recensamintul din octombrie 2011, ce urmeaza să fie făcute publice de Institutul National de Statistica.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.