Baia Mare: Problema comunitatilor de romi, dezbatuta de autoritatile locale

Baia Mare: Problema comunitatilor de romi, dezbatuta de autoritatile locale

Autoritatile locale din Baia Mare cauta solutii pentru rezolvarea problemelor din comunitatile de romi care locuiesc pe raza municipiului. Primaria Baia Mare a lansat invitatia tuturor institutiilor publice care pot interveni in solutionarea acestor probleme dar si asociatiilor, ONG-urilor si liderilor din comunitatile de romi cu scopul de a gasi impreuna solutii pentru ca orasul Baia Mare sa devina un exemplu de buna practica pentru comunitatile rome din tara.

Rezultatele acestei dezbateri "pozitive", dupa cum a numit-o Catalin Chereches, se vor putea vedea doar in timp. Asta deoarece va mai curge multa apa de Sasar pana cand toate proiectele care-i vizeaza pe romi vor putea fi puse in practica iar comunitatile de romi vor intelege ce inseamna cu adevarat termenul de "civilizatie". In cadrul dezbaterii de astazi, cele mai multe dialoguri s-au concentrat in jurul gardului pe care Primaria Baia Mare il ridica in zona Horea, in dreptul a trei blocuri sociale de romi. "Este o chestiune pe care am hotarat-o in acord cu comunitatea de acolo. Este o chestiune pe care noi consideram ca o facem nu pentru a discrimina ci o facem pentru a proteja. Nu cred ca separand masinile de oameni creezi o discriminare. Separand oameni de oameni creezi o discriminare. Acest gard, conform planului urbanistic si reglementarilor poate avea maxima de un 1, 80 m. Vom vedea in final si veti vedea si dumneavoastra ca el se va integra asa cum spunea si domnul presedinte in peisaj din punct de vedere estetic asa cum s-au integrat si alte delimitari de zona de circulatie in centrul orasului", a spus primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.

Autoritatile locale se arata nemultumite de faptul ca pe teritoriul judetului traiesc si romi din alte judete, cum ar fi Salaj, Galati sau mai rau, din alte tari precum Serbia sau Bulgaria. Primarul Catalin Chereches este de parere ca aceasta este una dintre problemele stringente care trebuie rezolvate in cel mai scurt timp pentru ca orasul Baia Mare sa nu se transforme intr-un soi de "el dorado" in ceea ce inseamna zona de locuit pentru comunitatea roma din sud-estul Europei. Ideea prezentata de Chereches este sustinuta si de liderii romilor, care spun ca nu-si doresc ca romii din afara judetului sa beneficieze de rezultatele proiectelor ce vor fi implementate de autoritatea locala. "Noi suntem aici cei care incercam sa facem ceva pentru ei si n-as dori ca unele lucruri pe care noi le dorim si noi le vrem, cineva sa vina din alte judete sau din alte parti doar pentru faptul de imagine, ca-si doresc o imagine, sa-si faca o imagine cineva pe spatele nostru. Cu parere de rau o spun, asa ar fi foarte bine sa ne lase in pace. Sa nu ne creeze noua probleme pentru ca noi avem destule probleme si nu dorim si altele. Daca totusi vor sa faca ceva, sa vina in sprijinul nostru, mai intai sa stea de vorba cu noi cei care facem parte din etnia asta roma si totusi ne dam interesul pentru ei, este aici si o organizatie, Partida Romilor, suntem si asociatii, suntem si mai multi aicea care ne dam interesul pentru acesti romi ar fi foarte bine ca alte organizatii de romi care vin din alte parti sa stea putin de vorba si cu noi", a precizat Carol Jurisnicz, prim-vicepresedinte Partida Romilor.

La dezbatere a participat si presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Csaba Ferenc Asztalos, cel care a declarat in urma cu o saptamana ca situatia de a construi un gard in dreptul celor trei imobile este "inadmisibila". "Noi ne-am exprimat ingrijorarea asupra acestei initiative de a construi un zid care initial, dupa stirile din presa, a fost de trei metri. Ulterior, am vazut autorizatia de constructie, a fost de 1,80 metri si sper eu ca spre final sa fie un gard care exista in multe alte orase, si exista chiar si in centrul Baii Mari, care face o delimitare intre spatiul pe care circula autovehiculele si spatiul care este destinat pietonilor", a sustinut in cadrul dezbaterii presedintele C.N.C.D. Ferenc Asztalos.

La ora actuala, in municipiul Baia Mare traiesc 2.518 romi dintre care 1.208 sunt copii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.