Baia Mare: Primarii indiferenţi faţă de metodele de prevenire a situaţiilor de urgenţă, certaţi de şeful I.S.U. Maramureş

Baia Mare: Primarii indiferenţi faţă de metodele de prevenire a situaţiilor de urgenţă, certaţi de şeful I.S.U. Maramureş

Pentru prima dată de la înfiinţarea Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş, la prezentarea raportului de activitate pe anul 2011 au fost invitaţi să participe şi primarii din localităţile aflate în raioanele de intervenţie ale subunităţilor I.S.U. Maramureş. Edilii nu au scăpat însă de mustrări din partea şefului I.S.U., care le-a cerut acestora o mai mare implicare în gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Primarii care au participat astăzi la prezentarea bilanţului de activitate nu au scăpat de mustrări din partea şefului I.S.U. Edililor li s-a reproşat faptul că nu-şi respectă statutul de preşedinte al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă şi nu se implică în serviciile voluntare pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă. "S-a discutat de dotare. Ridicaţi din umeri că nu sunt bani. Vedeţi de când sunteţi unii primari cam ce aţi făcut pe linia asta. Iar cetăţeanul care v-a votat are încredere în dumneavoastră că sunteţi cel care trebuie să interveniţi. Cu ce interveniţi? N-am aia, n-am aia, n-am, n-am bani. Şi eu pot să spun că nu am bani. Bugetul cine îl face? Eu sau dumneavoastra? Cine trebuie sa discute cu consilierii sa le explice despre ce este vorba? Eu sau dumneavoastra? Pentru ca sunteţi preşedinţii Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă. Aveţi viceprimari, aveţi secretari. Sunt acele cursuri care se fac cu primarii, viceprimarii, secretarii. Fugiţi de ele. Eu vă întreb cum vreţi să fie pregătit serviciul voluntar dacă nu participaţi, nu sunteţi pregătiţi? Ce puteţi să îi spuneţi celui din serviciu cum să acţioneze în anumite situaţii dacă nu participaţi la cursuri? Dacă nu puteţi într-o perioadă, de acord, planificarea v-o transmitem când zice Clujul, în data de. Spuneţi că nu puteţi în perioada cutare dar mă duc în perioada urmăatoare sau în cealaltă. Unii spuneţi că nu puteţi pe moment, alţii că sunteţi în concedii medicale. Este jenant", a evidenţiat pe un ton răspicat colonelul Ion Pop, inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Profitând de prezenţa primarilor din sală, reprezentanţii I.S.U. Maramureş au mai atras atenţia asupra unor probleme cu care se confruntă dar care nu ţin de competenţa lor în momentul în care sunt solicitaţi să intervină în situaţii de urgenţă. "Podurile trebuie să aibă un marcaj cu tonajul cu care se poate trece. Ajungem la un pod şi nu ştim. Putem trece sau nu putem trece. Vă daţi seama că o autospecială de genul ăsta are 20 de tone. Punem în pericol atât viaţa servanţilor cât şi distrugerea autospecialei. În afară de asta mai e o problemă cu copacii care cresc. Nimeni nu mai toaletează niciun copac, în nicio zonă", a atras atenţia lt. Nicuşor Miclăuş.

Cel mai nou punct de lucru I.S.U. înfiinţat în apropiere de municipiul reşedinţă de judeţ este cel de la Fărcaşa. Însă dacă primăriile din zonă nu se vor implica din punct de vedere financiar pentru ca acest punct de lucru să funcţioneze în cele mai optime condiţii, situaţiile de urgenţă nu vor putea fi soluţionate cu succes. "Costurile de funcţionare sunt deosebit de mari şi dacă  nu asigurăm condiţiile care trebuie nu vom avea nici rezultatele aşteptate. Deci să conştietizăm primarii din zonă că trebuie susţinut acest punct de lucru de la Fărcaşa şi punct S.M.U.R.D.", a solicitat secretarul Primăriei Fărcaşa.

Şeful I.S.U. le-a cerut primarilor să dea dovadă de înţelegere în momentul în care îşi vor împărţi bugetul, astfel încât să aloce fonduri şi pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.