Baia Mare: Primăria Baia Mare a numărat şi chestionat rromii de pe Craica

Baia Mare: Primăria Baia Mare a numărat şi chestionat rromii de pe Craica

Locuitorii din cartierul improvizat Craica au fost treziţi cu noaptea în cap de oameni ai legii şi funcţionari publici din cadrul Primăriei Baia Mare, care s-au angrenat într-o acţiune comună de monitorizare şi evaluare a stării locative a familiilor care locuiesc ilegal într-una dintre „pungile de sărăcie” ale oraşului.

Încă de la primele ore ale dimineţii, echipe de control din cadrul Primăriei Baia Mare alături de Poliţia Locală au bătut la uşile cocioabelor de pe Craica pentru a evalua legalitatea construirii clădirilor şi actele de identitate ale persoanelor care trăiesc în acest cartier improvizat. De asemenea, studenţi din cadrul Facultăţii de Asistenţă Socială au efectuat un sondaj pentru a vedea câţi dintre rromi doresc să fie mutaţi în viitorul cartier de locuinţe sociale pe care municipalitatea doreşte să îl construiască pentru această categorie de persoane. "Acţiunea de astăzi este o primă acţiune care are în vedere rezolvarea problemelor de locuire în municipiul Baia Mare, probleme de locuire pe care le putem rezolva doar în cazul în care vom avea o fotografie reală a acestor pungi de sărăcie existente la nivelul municipiului Baia Mare. Astăzi va fi o primă acţiune pe aglomerarea urbană numită Craica", a declarat Bogdan Gavra, directorul general adjunct al Serviciului Public de Asistenţă Socială Baia Mare

Fie că erau năuci de somn, fie în stare de ebrietate sau sub influenţa substanţelor halucinogene, majoritatea rromilor de pe Craica au fost luaţi prin surprindere de acţiunea echipelor de control, întrebând-i care mai este de această dată motivul pentru care le bat la uşă. În momentul în care au auzit că vizita inopinată este un prim pas pentru mutarea lor, majoritatea dintre ei şi-au exprimat disponibilitatea de a părăsi cartierul improvizat. "Sunt de acord cu mutarea de aici. Mie mi-ar plăcea pe Melodiei să mă mute pentru ca să fie copilaşii mai aproape de şcoală şi de casă", a spus unul dintre locuitorii cartierului improvizat Craica. Alţi rromi spun că s-ar despărţi cu greu de locul în care trăiesc acum, cu atât mai mult cu cât au şi investit în cocioaba lor. "Aşa a fost pusă problema şi este pusă de la Primărie că nicidecum aici nu vom putea locui aici. Casa e destul de bună aici. Vedeţi. Sunt mai multe case bune. În casa mea am investit vreo 4.000 de euro", a spus un altul.

Datele colectate în cadrul acestei acţiuni vor fundamenta proiectele de construire a ansamblelor de locuinţe sociale, iniţiate de către autoritatea locală. De la acţiune au lipsit atât primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, care se află în concediu cât şi viceprimarul Dumitru Matei, responsabil de problemele sociale.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.