Baia Mare: Postasul din Handalul Ilbei parcurge zilnic aproximativ 7 kilometri pe jos pentru 500 de lei pe luna

Baia Mare: Postasul din Handalul Ilbei parcurge zilnic aproximativ 7 kilometri pe jos pentru 500 de lei pe luna

Peste 1.500 de postasi au protestat ieri in capitala. Acestia au amenintat cu intreruperea activitatii daca veniturile companiei nu vor creste cu 20% si daca nu se va renunta la procesul de reorganizare al Postei Romane. Nemultumirile din teritoriu sunt reflectate si la nivel local. Postasul din Handalul Ilbei ameninta ca va renunta la aceasta meserie daca va fi obligat sa acopere si localitatea Ilba, de care apartine catunul in care lucreaza de ani buni de zile.

Otilia Deghid este postasul din Handalul Ilbei, acolo unde agentia postala este pe punctul de a se inchide daca procesul de reorganizare al Postei Romane va fi pus in aplicare. Aceasta strabate zilnic aproximativ 7 kilometri pe jos, pe un drum unde pericolele se afla la tot pasul. Otilia Deghid pleaca de buna dimineata de acasa dar niciodata nu se intoarce la ora fixa, depasind zilnic norma de opt ore pe zi.

Responsabilitatile postasului din Handalul Ilbei sunt enorme. Zi de zi poarta cu ea sume mari de bani, facturi, ziare si distribuie colete care ajung uneori la o greutate de pana la zece kilograme, fara a avea la dispozitie un mijloc de transport. Toate acestea pentru suma de 500 de lei care reprezinta salariul lunar si cateva bonuri de masa. Otilia Deghid sustine ca va renunta la aceasta meserie daca pe agentia postala din Handalul Ilbei se va pune lacatul. "Daca nu lasa agentia Handal sa fie agentia Handal, cred ca o sa renunt pentru ca pur si simplu in primul rand nu am spatiu si nu reusesti sa faci doua sate. Ii foarte greu sa faci doua sate", sustine Otilia Deghid.

Localnicii din catun sunt revoltati de posibila inchidere a agentiei postale si totodata convinsi ca femeia nu va putea acoperi cele doua zone, fara a-i fi asigurate conditii decente de munca. "In fiecare zi merge cu ziaru, cu scrisorile daca sunt, orice, le duce in fiecare zi. La fix. Niciodata nu intarzie. Plus de asta, sa intri in 150 de case, va dati seama cat e de umblat", spun localnicii. "Din Ilba si pana in Handal is peste 7 kilometri. Nene, nu ma ia nimeni nici cu un avion sa ma ţâpe până în fundul Handalului. Şi pur si simplu atâta vreme pierzi într-o casă la un om bătrân care pur şi simplu nu se poate mişca să se ducă să îşi ia buletinul … ", spune poştaşul. "Nicicum nu poate să facă. Ia, acum a fost operată la Cluj, de patru luni, şi nu poate să facă. Satul Ilba e foarte mare şi să facă şi Ilba, şi muncă de birou, să facă şi teren, să facă şi Handalul, îi greu, îi foarte greu. Şi ma are şi ea şi familie, să ştiţi. Oricare face opt ore şi acasă face şi alte lucruri după ce îşi termină lucrul. Ea trebuie să steie la Ilba până sara la şasă, la şepte ceasuri", spune Mărioara Deghid, soacra Otiliei Deghid.

Agenţia poştală din Handalul Ilbei poate fi închisă doar prin directive de la Bucureşti. De asemenea, în urma procesului de reorganizare ar mai urma să fie comasate agenţiile poştale Dealu Mare-Baba şi Oarţa de Sus cu Oarţa de Jos.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.