Baia Mare: Noile contracte colective de muncă din sistemul sanitar au fost încheiate în baza unei legi "draconice"

Baia Mare: Noile contracte colective de muncă din sistemul sanitar au fost încheiate în baza unei legi "draconice"

Sanitas Maramureş a finalizat demersurile cu privire la încheierea contractului colectiv de muncă pentru perioada 2012-2013, pentru personalul care lucrează în sistemul sanitar maramureşean. Negocierile la contractul colectiv de muncă au început în luna mai dar au fost finalizate şi semnate de toate părţile abia spre sfârşitul lunii iunie.

Liderul Sanitas Maramureş precizează că noul contract colectiv de muncă a fost încheiat în baza legii 62-2011, care limitează negocierile dintre sindicate şi patronate. "Ce aduce nou acest contract este faptul că este încheiat în baza legii 62 din 2011, o lege, aş zice, draconică, care a limitat foarte mult exerciţiul de negociere al sindicatelor în raport cu patronatele. Este o lege care a dorit să îngreuneze extraordinar de mult acest proces de negociere colectivă. Era aproape imposibil în câteva unităţi sanitare să se încheie aceste contracte colective de muncă. Am reuşit să facem acest lucru, gradul de sindicalizare este un bun în Sanitas Maramureş, motiv pentru care am reuşit să obţinem sentinţă de reprezentativitate în baza noii legi şi prin contractul colectiv care s-a încheiat, practic Sanitas Maramureş este exclusiv parte semnatară în cadrul tuturor celor 8 spitale", a declarat preşedintele Sanitas Maramureş, Mircea Ciocan.

Prevederile contractului colectiv de muncă fac referire la protecţia salariaţilor, la sporurile pentru condiţii deosebite şi orele suplimentare lucrate. Liderul Sanitas a mai precizat că potrivit noului contract colectiv de muncă încheiat în baza legii 62 din 2011, angajaţii nu vor mai beneficia de al 13-lea salariu dar nici de salariul de merit.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.