Baia Mare: Munca la negru, greu de combătut în judeţul Maramureş

Baia Mare: Munca la negru, greu de combătut în judeţul Maramureş

Fenomenul muncii la negru în judeţul Maramureş nu a cunoscut diminuări spectaculoase după aplicarea noului Cod al Muncii. Inspectoratul Teritorial de Muncă Maramureş desfăşoară permanent activităţi specifice pentru combaterea acestui fenomen iar amenzile aplicate nu sunt deloc puţine. Situaţia dată de arată că angajatorii din Maramureş încă se riscă şi lucrează cu persoane fără forme legale de muncă.

Numai în luna iulie, inspectorii ITM au aplicat angajatorilor sancţiuni pentru muncă fără forme legale în valoare de 230.000 lei. "Au fost identificate 23 de persoane care munceau fără forme legale la 10 angajatori. Aceşti zece angajatori au fost sancţionaţi cu suma amintită, de 230.000 lei. Din cei 23 de angajaţi, 2 erau minori cu vârste între 15 şi 18 ani şi 8 erau femei", a declarat pentru maramedia.ro, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Maramureş, Mircea Onea.

Pe plan local, noul Cod al Muncii se pare că nu a adus o revigorare a situaţiei în ceea ce priveşte munca la negru. "Din păcate este cam la acelaşi nivel. Îmbucurător este faptul că în luna iulie nu am avut nicio sesizare penală sau să fi identificat angajatori care utilizau mai mult de cinci persoane fără forme legale", a mai precizat Mircea Onea.

La videoconferinţa din urmă cu două săptămâni, când au fost convocaţi atât prefectul Sandu Pocol cât şi directorii de deconcentrate din judeţ, premierul Emil Boc a tras un semnal de alarmă şi a cerut continuarea acţiunii de combatere a muncii la negru şi intensificarea controalelor împotriva evaziunii în acest domeniu chiar şi pe perioadă de vară.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.