Baia Mare: Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, in vizita inopinata de lucru

Baia Mare: Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, in vizita inopinata de lucru

Vizita inopinata de lucru a ministrului Muncii, Sebastian Lazaroiu, astazi, in judetul Maramures. Acesta a fost insotit de secretarul de stat din Ministerul Muncii, Nicolae Ivaschescu, si de catre purtatorul de cuvant al institutiei, Ioana Santa. Dupa primirea delegatiei ministeriale de catre prefectul Sandu Pocol, au fost dezbatute mai multe proiecte si obiective din sistemul de munca iar la final a avut loc o reuniune cu conducerile institutiilor teritoriale din subordinea ministerului de resort.

Vizita ministrului a fost una neanuntata, motivul invocat fiind acela de a cunoaste situatia reala, respectiv problemele din sistem si de a vedea proiecte sociale fara ca acestea sa ii fie prezentate "coafat", spune ministrul. Ministrul Sebastian Lazaroiu s-a intalnit si cu primarul Catalin Chereches si cei doi viceprimari Dumitru Matei si Istvan Ludescher. In cadrul intrunirii au avut loc discutii referitoare la proiectul "ASISOC", implementat in cadrul Serviciului Public Asistenta Sociala, de catre o societate comerciala baimareana de specialitate, care prevede implementarea unui sistem informatic integrat pentru serviciile de asistenta sociala. Este vorba despre o aplicatie "soft" care furnizeaza date la nivelul componentei de servicii sociale. Demnitarii din minister, insotiti de autoritatile administratiei publice locale, s-au deplasat apoi la Serviciul Public de Asistenta Sociala, la Azilul de Noapte si la Centrul Social "Familia" unde au fost remarcate eforturile depuse pentru implementarea si dezvoltarea unor servicii de calitate pentru baimarenii care apeleaza la sprijin social din partea autoritatilor.

"Serviciile de asistenta sociala din Baia Mare, in special sistemul informatic integrat, reprezinta un exemplu de buna practica pe care vrem sa il extindem in toata tara. Tinta noastra este sa diminuam birocratia, dar mai ales sa eliminam fraudele si erorile din sistem. Ne referim la o aplicatie electronica prin care sincronizarea bazelor de date din sistemul de asistenta sociala, doar prin simpla tastare a codului numeric personal, ne arata toate datele cu privire la persoanele indreptatite sa beneficieze de ajutoare sociale, dar si persoanele care profita si incearca sa ocoleasca legea", a spus ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu.

Implementarea sistemului informatic, la nivel national, va contribui la economii semnificative din punct de vedere financiar, de timp prin accesarea de date concrete cu privire la ajutoarele sociale de care beneficiaza persoanele indreptatite (venit minim garantat, subventii pentru caldura, alocatia de stat, indemnizatia de nastere etc.) dar si la o eficienta mai buna a resurselor umane care isi desfasoara activitatea in domeniul asistentei sociale.

Ministrul Sebastian Lazaroiu si secretarul de stat Nicolae Ivaschescu s-au deplasat la sediul unei societati comerciale aflate inca in constructie, care va produce in viitorul apropiat, dupa dotarile corespunzatoare, cartoane si pungi. Toate persoanele care vor lucra la realizarea acestor produse vor fi persoane cu handicap, carora li se va oferi o sansa reala, fara nicio discriminare, de a realiza venituri prin munca lor proprie.

Demnitarul din Guvernul Romaniei a revenit astazi in Baia Mare dupa zece ani, aratandu-se placut impresionat de schimbarile aparute la nivelul municipiului resedinta de judet. La finalul vizitei, membrii delegatiei ministeriale impreuna cu senatorul Gheorghe Mihai Birlea si consilierul judetean Gheorghe Marians-au intalnit cu oficialii institutiilor teritoriale din subordinea Ministerului Muncii (Inspectoratul Teritorial de Munca, Casa Judeteana de Pensii, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului). In cadrul intalnirilor au fost dezbatute probleme cu care se confrunta in desfasurarea activitati. Manjoritatea directorilor au semnalat ministrului Muncii inexistenta dotarii cu sisteme informatice noi, si a unor programe recente pentru acestea, personalul insuficient pentru elaborarea si implementarea unor proiecte respectiv pentru efectuarea de verificari tematice in colaborare cu alte institutii abilitate. Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu si subsecretarul de stat, Nicolae Ivaschescu s-au reintors la Bucuresti in aceasta seara.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.