Baia Mare: La nivel de judeţ se fac demersuri pentru înfiinţarea unui ONG pentru susţinerea şi promovarea fermierilor şi meşteşugarilor maramureşeni

Baia Mare: La nivel de judeţ se fac demersuri pentru înfiinţarea unui ONG pentru susţinerea şi promovarea fermierilor şi meşteşugarilor maramureşeni

Agricultorii, fermierii şi meşteşugarii maramureşeni primesc încurajări din partea autorităţilor judeţene. La seminarul desfăşurat vineri, la Palatul Administrativ, organizat de Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice (APPTE) Maramureş, autorităţile judeţene au apreciat intreresul fermierilor în ceea ce priveşte obţinerea produselor tradiţionale şi realizarea obiectelor artizanale sau vestimentare cu specific maramureşene. Mai mult, au fost demarate demersuri în vederea înfiinţării unui ONG la nivel de judeţ, pentru susţinerea şi promovarea fermierilor şi meşteşugarilor.

Vreau să vă felicit pentru munca pe care o depuneţi şi pentru că nu renunţaţi la agricultură. Maramureşenii sunt harnici şi ştiu foarte bine ce au de făcut pentru ca acest domeniu – agricultura – să fie promovat atât în ţară, cât şi peste hotare. Tocmai de aceea, consider importantă înfiinţarea în Maramureş a unui ONG, cu aprobarea consilierilor judeţeni, un aport deosebit avându-l aici consilierul Anton Rohian, un specialist în agricultură, prin care să putem organiza, în mod eficient, mai multe reprezentări cu succes ale produselor tradiţionale ale fermierilor maramureşeni, dar şi a obiectelor artizanale realizate de meşteşugarii noştri. Peste tot pe unde mergem, produsele din Maramureş sunt foarte bine apreciate, la fel şi tot ce ţine de creaţia artistică a moroşenilor. De aceea, cred că ONG-ul pe care în vom face, cu aprobarea consilierilor judeţeni, ne va pune şi mai mult în valoare”, a spus Mircea Man.

Chiar dacă titlul seminarului a fost “Creşterea porcilor din rasa autohtonă Mangaliţa – Oportunităţi pentru fermierii maramureşeni”, în cadrul discuţiilor s-a vorbit în principal despre importanţa susţinerii agriculturii în dezvoltarea economică a judeţului, şi nu numai. Potrivit unui comunicat de presă emis de Consiliul Judeţean Maramureş, specialiştii prezenţi au dezvoltat teme precum importanţa creşterii animalelor din rasa autohtonă, înfiinţarea de mici abatoare în judeţ, precum şi modalităţile prin care să se atragă fonduri pentru dezvoltarea eficientă a fermierilor maramureşeni. În acest context, Mircea Man a adus şi unele critici, acestea fiind îndreptate spre conducerea Direcţiei Agricole Maramureş. Şeful Consiliului Judeţean le-a reproşat celor responsabili lipsa de interes în mediatizarea programelor prin care sunt acordate o serie de facilităţi în domeniul agricol, inclusiv pentru tineri. “Nu este permis să existe atât de multe programe favorabile cetăţenilor din mediul rural şi ele să nu fie cunoscute de cei cărora acestea se adresează. Conducerea Direcţiei Agricole ar trebui să se preocupe mai mult de organizarea unor întruniri cetăţeneşti în fiecare comună şi să iasă în presă cu informări asupra aceste programe şi facilităţi. Dar, pentru unii este mult mai comod să stea în birou şi să nu facă nimic”, a conchis şeful CJ.

Pe de altă parte, atât preşedintele APPTE Maramureş, ing. Ioan Tătăran, cât şi preşedintele CJ, Mircea Man, au subliniat, şi cu această ocazie, importanţa participării judeţului Maramureş la Târgul Internaţional Agricol “Săptămâna Verde” din Berlin, care va avea loc în perioada 19-29 ianuarie 2012. “Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne promova cât mai mult şi cât mai bine. Maramureşul este un izvor nesecat în ce priveşte latura tradiţională şi turismul rural, deci trebuie să ne punem în valoare. Pentru asta avem nevoie de promovare continuă, asfel încât cetăţenii să fie informaţi asupra aspectelor privind calitatea produselor noastre şi, mai ales, faptul că acestea sunt naturale şi ecologice, deci sănătoase”, a precizat Ioan Tătăran.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.