Baia Mare: Guvernul vrea să cadă la pace cu confederaţiile sindicale. Sindicaliştii refuză pentru moment apelul premierului

Baia Mare: Guvernul vrea să cadă la pace cu confederaţiile sindicale. Sindicaliştii refuză pentru moment apelul premierului

Cele cinci confederaţii sindicale au refuzat să participe ieri la Consiliul Naţional Tripartit de Dialog Social convocat de premierul Emil Boc. Şi pe plan local a fost convocată la Prefectura Maramureş o şedinţă de dialog social însă liderii de sindicat au boicotat şedinţa, refuzând să se prezinte.

În contextul manifestaţiilor de stradă care au avut loc în ultimele patru zile în întreaga ţară, premierul Emil Boc a convocat ieri cele cinci confederaţii sindicale la o şedinţă, însă organizaţiile au refuzat să participe la întâlnire. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi pe plan local, liderii de sindicat refuzând să se prezinte la şedinţa de dialog social de la Prefectură. "De dimineaţă am avut consultări cu colegii. Vorbesc în calitate de director executiv al CNSLR Frăţia Maramureş. Am avut discuţii cu colegii de la Cartel-Alfa şi de la CSDR, Filiala Maramureş. Am stabilit că vom boicota această sesiune a dialogului social. De fapt, nu ştiu dacă trebuie văzută neapărat ca un boicot. Este o continuare a politicii uzuale pe care Guvernul o practică, aceea de a ignora dialogul social", a declarat preşedintele Sanitas Maramureş, Mircea Ciocan. "Nu mai putem discuta cu acest Guvern. Părerea mea e că dacă ar avea cât de cât onoare, ar trebui să iasă toţi cu demisiile, în primul rând începând de la domnul Băsescu. Poporul român nu mai are încredere. Dacă observaţi, cel puţin nici pe Baia Mare, respectiv Maramureş, nici la nivel de Bucureşti, şi alte judeţe nu avem lideri care să iasă în faţă. Este o manifestare a cetăţenilor, indiferent că sunt membri sau nu sunt membri de sindicat. Aţi văzut că fiecare are problema lui. Fiecare vine cu o pancartă şi spune oful lui", a adăugat preşedintele Cartel-Alfa Maramureş, Florin Hosu. "Ieri dimineaţă a convocat toate confederaţiile la un Consiliu Naţional Tripartit, că vine marele premier să îşi rezolve problema, necomunicându-ne nici măcar ordinea de zi. Deci haideţi să ne întâlnim, să facem Consiliu Naţional Tripartit care este forul decizional din punctul ăsta de vedere a tot ceea ce înseamnă relaţia cu societatea civilă, prin sindicate, patronate, reprezentanţii societăţii civile şi Guvern – hai să ne întâlnim dar nu ştim ordinea de zi. Noi avem şapte lucruri nerezolvate. Unul dintre ele era CES-ul care trebuia să fie motorul acestui Consiliu Naţional Tripartit. Acest for trebuie să se întâlnească doar la deciziile strategice dar tu din mai până acuma n-ai funcţionat la o structură care trebuia să întreţină dialogul social, şi vii fără ordinea de zi să discuţi ce? Cele şapte puncte care au fost înaintate de noi prin scrisoarea deschisă?", a întrebat retoric liderul Sindicatului Liber din Învăţământ, prof. Liviu Marian Pop.

Sindicaliştii se arată nemulţumiţi de nerealizarea convocării Consiliul Economic şi Social extraordinar pentru a readuce regulamentul la forma tripartită pentru rezolvarea înlocuirii părţii guvernamentale cu reprezentanţii societăţii civile. Alte probleme ridicate de sindicalişti sunt modificarea Codului Muncii şi nerespectarea Acordului Naţional din 2008, privind evoluţia salariului minim în România.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.