Baia Mare: Furturile de telefoane mobile, în topul infracţiunilor din şcoli

Baia Mare: Furturile de telefoane mobile, în topul infracţiunilor din şcoli

Furturile, lovirile sau tâlhăriile sunt doar câteva dintre infracţiunile prin care se conturează o nouă imagine a mediului şcolar. La nivel de judeţ, în semetrul I al anului şcolar 2011-2012, oamenii legii au înregistrat 11 furturi, 7 lovituri şi 2 tâlhării. Statistica a fost adusă astăzi în atenţia directorilor de unităţi şcolare din judeţ, cărora autorităţile abilitate le-au cerut mai mult sprijin în vederea asigurării unei mai bune siguranţe a elevilor şi a profesorilor în şcoli.

Inspectoratul Şcolar Judeţean i-a convocat astăzi pe directorii unităţilor de învăţământ din Maramureş la şedinţă. La întâlnire au participat şi reprezentanţi ai poliţiei şi jandarmeriei, care au adus în atenţia acestora mai multe date referitoare la infracţionalitatea din şcolile maramureşene. În topul infracţiunilor din unităţile de învăţământ sunt furturile, în special cele de telefoane mobile. "Majoritatea faptelor, respectiv 20, au fost comise în mediul urban, doar 8 dintre acestea fiind înregistrate cu autori cunoscuţi, 4 loviri, 3 furturi şi o ameninţare. Pentru comiterea acestor fapte au fost cercetaţi 7 autori elevi şi 9 alte persoane, victimele fiind în număr de 15 în rândul elevilor şi un profesor. Cazurile de violenţă înregistrate în unităţile de învăţământ preunivesitar de pe raza judeţului, au fost comunicate Inspectoratului Şcolar Judeţean în vederea luării măsurilor necesare pentru asigurarea siguranţei elevilor şi profesorilor în incinta şi zona adiacentă acestor instituţii", a declarat şeful Inspectoratului de Poliţie al judeţului Maramureş, comisarul şef Ioan Cupşa.

Pe parcursul anului 2011, jandarmii maramureşeni au aplicat în cadrul acţiunilor de control organizate în zona unităţilor şcolare, 786 de sancţiuni. Cea mai gravă abatere a fost constatată asupra unui elev de clasa a noua, care purta asupra sa în incinta şcolii, fără drept, un cuţit. "În 2011, la nivelul Inspectoratului au fost organizate 106 acţiuni pe acest segment, în care au fost angrenaţi 669 de jandarmi. Ca rezultate negative în acest sens, au fost aplicate 786 de sancţiuni contravenţionale, ce au fost aplicate atât personalului din cadrul instituţiilor de învăţământ preuniversitar conform legislaţiei în vigoare, elevi, cât şi celor care au pătruns în incinta sediilor de învăţământ fără aprobare", a precizat maiorul Marin Teglaş, din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Maramureş.

Prevenirea delicvenţei juvenile este unul dintre obiectivele poliţiei naţionale pentru anul în curs.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.