Baia Mare: Evaziune fiscală cu fier vechi, descoperită de comisarii Gărzii Financiare

Baia Mare: Evaziune fiscală cu fier vechi, descoperită de comisarii Gărzii Financiare

Garda Financiară Maramureş a intensificat în luna octombrie verificările  în domeniul gestionării şi valorificării deşeurilor reciclabile. În urma controalelor, Comisarii Gărzii Financiare au depistat un agent economic care a efectuat acte şi fapte de comerţ cu deşeuri de fier a căror provenienţă nu poate fi dovedită conform legii.

Garda Financiară Maramureş şi-a îndreptat atenţia în luna octombrie asupra agenţilor economici care îşi desfăşoară activitatea în domeniul gestionării şi valorificării deşeurilor reciclabile. În acest domeniu de activitate s-a constatat că în perioada mai-iunie a.c., un agent economic a fost autorul mai multor acţiuni de comerţ cu deşeuri de fier a căror provenineţă nu poate fi dovedită. "Societatea are înregistrată în evidenţa contabilă un număr de 68 de facturi în valoare de 319.362 lei care nu îndeplinesc condiţiile de document justificativ prevăzut la punctul 2 din normele metodologice de întocmire şi utilizare a documentelor financiar-contabile. Efectuându-se verificări încrucişate cu privire la furnizorii înscrişi în facturi s-a constatat că aceştia nu funcţionează la sediul social declarat, nu au depus declaraţii de impozite şi taxe sau nu recunosc operaţiunile efectuate", a declarat Grigore Ghiras, director adjunct GF MM.

Oficialii Gărzii Financiare Maramureş sunt de părere că societatea verificată simulează un circuit comercial de circulaţie a deşeurilor prin care să se ateste în mod nereal aprovizionarea de la operatori economici înregistraţi cu acte în regulă. Însă, realitatea este alta iar deşeurile cu pricina provin de fapt de la persoane fizice nemulţumite de preţul pe care alţii agenţi l-ar fi oferit pentru predarea fierului vechi. "Aceste deşeuri provin de fapt de la persoane fizice care sunt nemulţumite de preţul pe care îl primesc pentru predarea acestora, diminuat cu 19%, impozit pe venit 16% şi fond de mediu 3% care se realizează prin reţinere la sursă", a adăugat Grigore Ghiras.  

Societatea a fost sancţionată contravenţional cu suma de 20.000 lei şi s-a mai dispus confiscarea unei sume în valoare de aproximativ 320.000 lei. Subprefectul judeţului a cerut Gărzii Financiare Maramureş numele tuturor firmelor care au transformat evaziunea fiscală într-un hobby astfel încât aceastea să fie monitorizate şi să nu mai primească pe viitor autorizaţie de funcţionare.
 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.