Baia Mare: Doar patru copii din cei internaţi aseară la Spitalul de Boli Infecţioase au mai rămas sub supraveghere medicală

Baia Mare: Doar patru copii din cei internaţi aseară la Spitalul de Boli Infecţioase au mai rămas sub supraveghere medicală

Situaţie alarmantă în judeţul Maramureş. După ce au servit hrana caldă de la cantina socială din cadrul Primăriei Seini, 86 de preşcolari au prezentat simptomele aferente unei toxiinfecţii alimentare. 55 de copii preşcolari cu vârste între 2 şi 6 ani de la Grădiniţa cu program prelungit nr. 4 din Seini au fost duşi aseară la centrul de permanenţă din localitate iar 33 dintre micuţi au fost internaţi de urgenţă la Spitalul de Boli Infecţioase din Baia Mare.

Ieri seară, în cursul orei 18:00, 55 de copii preşcolari cu vârsta între 2 şi 6 ani, de la Grădiniţa cu program prelungit nr. 4 din Seini au fost transportaţi de urgenţă la secţia de boli infecţioase din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare. Din cei 56 de micuţi, medicii au depistat 50 de copii cu simptomatologie digestivă, care a apărut după aproximativ patru ore de la consumul mesei de prânz. Aceasta a constat în macaroane cu brânză şi ciorbă de cartofi cu cârnaţi, o mâncare destul de grea pentru preşcolari. Cinci ambulanţe au ajutat la transportul copiilor, alţii au fost aduşi la unitatea medicală de părinţii lor. "I-a fost rău şi a vomitat. Se pare că e o toxiinfecţie alimentară", a spus unul dintre părinţii copiilor aduşi de urgenţă la Spitalul de Boli Infecţioase din Baia Mare. "Am adus fata pe maşină, şi pe nas şi pe gură vomita. O ţineam în braţe, îi ţineam prosopul, vomita într-una", a spus un alt părinte.

Alimentele conservate provin de la cantina socială din cadrul Primăriei Seini. Potrivit primarului, acesta este primul incident de acest fel cu care se confruntă. Acelaşi lucru îl confirmă şi conducerea grădiniţei. "Este al doilea an de când furnizează alimente, până acum chiar nu a fost nicio problemă, este Centrul Social din cadrul primăriei. Nu este nicio firmă de catering, după cum se zice. Ei au fost autorizaţi să facă această chestiune", a spus primarul oraşului Seini, Zamfir Adoreanu. "Starea copiilor după prânz a fost bună. Au dormit iar după ce s-au trezit au manifestat simptome de greaţă, de vomă, au acuzat dureri abdominale. Ne-am îngrijorat, am anunţat medicul şcolar, pe doamna doctor Mataşovschi şi asistentul şcolar şi ne-am deplasat cu copiii şi părinţii la dispensar", a explicat Delia Ardelean, directoarea Grădiniţei cu program prelungit nr. 4 din Seini.

Astăzi, la grădiniţa cu program prelungit din Seini a fost linişte. Majoritatea părinţilor refuză să îşi mai ducă micuţii la unitatea de învăţământ până nu se limpezesc apele. Alţii spun că de acum înainte, copiii lor nu vor mai servi masa la cantina socială ci le vor pregăti de acasă câte un pacheţel cu mâncare. "Eu mi-am scos fata şi nu o mai las să mănânce aici. Niciodată. De trei săptămâni am scos-o şi nu o mai las să mănânce aici. M-am hotărât definit că nu o mai las. Oricum, şi despre mâncarea de la cantină nu ştiu ce să zic. Cred că şi acolo a fost buba. Cred că nici acolo nu a fost aşa curat din moment ce s-a întâmplat aşa ceva", este de părere un părinte.

Direcţia de Sănătate Publică Maramureş dar şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor au deschis o anchetă în acest caz. "S-au recoltat probe din materialul biologic de vărsătură al copiilor care au rămas internaţi şi totodată probe din partea de alimentele pe care le-au consumat", a precizat dr. Rareş Pop, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş.

În această dimineaţă, la Spitalul de Boli Infecţioase din Baia Mare mai erau internaţi zece copii. La orele prânzului, şase dintre aceştia au fost externaţi iar patru preşcolari rămân în continuare sub supraveghere medicală.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.