Baia Mare: Demersuri pentru banii asistentilor personali

Baia Mare: Demersuri pentru banii asistentilor personali

Istoria se repeta si in acest an. Asistentii personali din judetul Maramures risca sa munceasca, din nou, fara bani. La nivel de judet, este vorba despre un numar de 2.102 asistenti personali si 304 persoane care beneficiaza de indemnizatie de insotitor al persoanelor cu handicap. Suma necesara pentru plata salariilor este de aproximativ 11.000.000 de lei insa pana in prezent, platile efectuate au fost in valoare de 722.470 lei.

In Sighetu Marmatiei sunt inregistrati 143 de asistenti personali si 97 de persoane care primesc indemnizatie de insotitor al persoanelor cu dizabilitati. Sefa Serviciului Social din cadrul Primariei Sighetu Marmatiei a participat astazi, alaturi de reprezentanti ai altor sindicate si institutii publice, la sedinta comisiei de dialog social din cadrul Prefecturii Maramures, pentru a solicita autoritatilor judetene sa faca demersuri la Guvernul Romaniei astfel incat sa nu se repete istoria de anul trecut in ceea ce priveste plata asistentilor personali. "Pana in prezent am avut fondurile asigurate. Problema pe care am ridicat-o si aici, la aceasta sedinta de dialog social, a fost faptul ca prin buget nu au fost prevazuti banii necesari pentru plata concediilor de odihna a asistentilor personali. Acest lucru este prevazut in lege dar nici la nivelul judetului, nici la nivelul primariei nu s-a tinut cont de aceasta suma. Si nici de faptul ca numarul beneficiarilor de indemnizatie creste luna de luna. Asa ca banii necesari cheltuielilor pentru acoperirea salariilor si a indemnizatiilor nu o sa fie suficienti pana la sfarsitul acestui an", evidentiaza Georgeta Delescu, sef Serviciu Social Primaria Sighetu Marmatiei.

Drepturile asistentilor personali sunt sustinute si de liderul Cartel-Alfa Maramures, Florin Hosu, care precizeaza ca va interveni de fiecare data cand va fi nevoie daca primariile din judet nu vor respecta legea si nu vor acorda bani asistentilor personali. "Legea 448 a adus o modificare, daca nu ma insel la articolul 41 parca unde spune ca primariile care nu au posibilitate financiara sa angajeze asistenti personali vor fi platiti cu indemnizatii. Vreau sa va spun ca unele primarii, si am inteles ca s-a primit si un ordin de la minister, sa disponibilizeze. Vreau sa vad legea care se permite sa disponibilizeze asistentul personal. Printr-o adresa, Primaria Baia Mare ne spune ca daca nu se rezolva fonduri, incepand cu 1.07., conform articolului 65 aliniatul 1 si 2 din Legea 53, adica Codul Muncii, va disponibiliza. Eu vreau sa va spun ca Codul Muncii, articolul 65, spune clar cand se desfiinteaza postul. Ori la aceasta categorie de salariati nu putem vorbi despre desfiintarea postului decat in conditia, Doamne fereste, ca acea persoana decedeaza. In conditiile in care asistentul personal are grija in continuare de acest caz, persoana cu dizabilitati grave, eu zic ca nu putem sa-i desfacem contractul de munca chiar daca nu mai avem bani", spune presedintele Sindicatului Cartel-Alfa Maramures, Florin Hosu.

Senatorul Gheorghe Mihai Birlea, prezent si el la sedinta, a sustinut ca va face toate demersurile necesare la Bucuresti pentru a rezolva suma restanta de bani in vederea asigurarii salariilor asistentilor personali.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.