Baia Mare: Concurs de lenkere la Cavnic, unic în România

Baia Mare: Concurs de lenkere la Cavnic, unic în România

Peste 60 de participanţi s-au înscris în acest an la concursul de lenkere de la Cavnic. Concurenţii şi-au pregătit din timp săniile cu volan, pentru a demonstra că sunt cei mai buni conducători ai lenkerelor şi că merită să se numere printre câştigătorii competiţiei cu tradiţie în zonă.

Vestitul concurs de săniuş, unicat în România, s-a desfăşurat sâmbătă, pe tronsonul Băiuţ-Cavnic. La start s-au aliniat mai mulţi concurenţi ca niciodată. De la mic la mare, fiecare şi-a pregătit lenkerul cum a ştiut mai bine. L-au dat cu ceară, au schimbat volanele clasice cu altele moderne şi au aşteptat marea întrecere.

În ciuda vântului aspru, concurenţii s-au concentrat la traseu şi au încercat să obţină cei mai buni timpi. "Nu e greu concursul. E fain. De mulţi ani se face concursul ăsta. Traseul e aşa, un pic greu. Am volanul îmblănit la sanie, să nu îmi fie frig la mâini", a spus un concurent. "A patra oară particip la concurs. Prima dată când am participat am avut şapte ani. Îmi place. Bunica m-a învăţat să mă dau cu lenkerul", a spus o altă concurentă curajoasă.

Pentru a ieşi învingători, unii au apelat şi la trucuri. "Am dat lenkerul meu la un prieten ca să coboare cu el. Acuma stau deoparte, să trişăm un pic. Îl împing ca să câştigăm timp", a povestit un alt concurent. 

În acest an, concursul de sănii cu volan a ajuns la cea de-a noua ediţie. "Lenkerul este cel mai iubit obiect, să-i spun aşa, în Cavnic, iarna, pentru că este o sanie cu volan care nu există în altă parte în ţară, decât la noi. De aceea, este o tradiţie ca an de an, fiind deja la a noua ediţie, sărbătoarea lenkerului să fie ceva festiv la Cavnic", a susţinut unul dintre organizatori, Lucica Sitaru.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.