Baia Mare: C.A.S. Maramureş a recuperat peste 100.000 lei din reţetele prescrise pentru morţi

Baia Mare: C.A.S. Maramureş a recuperat peste 100.000 lei din reţetele prescrise pentru morţi

Peste 100.000 de lei a recuperat Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş de la medicii prescriptori care au făcut trafic cu medicamente pe numele unor persoane decedate. Totodată, instituţia a mai descoperit suprapuneri de raportări între cazurile din ambulatoriul de specialitate şi pacienţii internaţi.

În urma unor controale interne, Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş a descoperit o serie de prescripţii eliberate persoanelor decedate în perioada 2009-2010, în valoare de peste 100.000 de lei. "Pe lângă controalele efectuate de Compartimentul de Control  al CAS MM , pe care le-am amintit anterior  cele doua Directii Contractare si Directia Medicala  au derulat la randul lor o serie de actiuni de control intern, aceste controale nefiind controale tematice impuse de catre CNAS  sau alte institutii cu atributii de control. Urmare acestor controale s-a descoperit prescriptii eliberate persoanelor decedate in perioada 2009—2010  si a fost imputatata suma in valoare totala de 101.337 lei. Precizam ca aceste sume au fost recuperate integral de la medicii prescriptori", a declarat Claudia Ganea, purtăror de cuvânt C.A.S. Maramureş.

Neregulile apărute în acest sens s-au datorat unei aplicaţii electronice care nu valida prescripţiile medicale prin filtru de verificare cu persoanele decedate. În prezent, filtrului electronic i s-au adus îmbunătăţiri astfel încât eliberarea de medicamente persoanelor decedate nu mai poate fi permisă. " Suma a rezultat urmare  unei actiuni de control intern la nivelul institutiei oportunitatea acestei actiuni de control intern a fost data de faptul ca aplicatia SIUI la momentul respectiv si subliniez acest fapt , nu valida prescriptiile medicale prin filtru de verificare cu persoanele decedate. In, prezent programul SIUI  a fost imbunatatit acest filtru nepermitand eliberarea de medicamente  persoanelor decedate, deoarece in momentul in care s-ar introduce prescriptia nu ar putea fi validata de  SIUI.", a mai explicat Claudia Ganea.

Tot în acest context, Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş respinge ideea că ar deconta prescripţii pentru persoane decedate. Pe lângă acest gen de reţete scrise pe numele morţilor, au mai fost imputate şi recuperate integral sume pentru prescripţii nejustificate în valoare de peste 14.200 de lei.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.