Baia Mare: Autoritatile judetene spun ca vor lua masuri impotriva porcilor mistreti care "viziteaza" Parcul Municipal seara de seara

Baia Mare: Autoritatile judetene spun ca vor lua masuri impotriva porcilor mistreti care "viziteaza" Parcul Municipal seara de seara

Parcul Municipal, singura oaza de oxigen din Baia Mare, pare ca se transforma pe zi ce trece intr-un loc de ocolit. Nu pentru ca nu ar fi intretinut ci pentru ca, de mai bine de doua luni, in fiecare seara, in Parcul Municipal, isi fac aparitia doi, trei porci mistreti care-i alunga pe baimareni din zona de agrement.

Animalele salbatice coboara din padure in cautare de hrana. Daca pana luna trecuta "vizitau" parcul dupa ora 22:00, mai nou, in disperare de hrana, acestea isi fac simtita prezenta in jurul orei 21:00. Ora la care in parc inca se mai plimba mame cu copii, oamenii se plimba, alearga sau pur si simplu aleg sa se odihneasca pe o banca, dupa o zi coplesitor de calda. Cetatenii care cunosc situatia sunt de-a dreptul inspaimantati, cei care nu stiu … afla de cum intra in parc. "Stateam intr-o seara, pe un leagan, la locul de joaca pentru copii. Povesteam cu prietenul meu care era in fata mea. Dintr-o data, mi-am ridicat privirea si am vazut o umbra neagra, in fata, cam la 200 de metri. M-am uitat fix. Am zis cu voce tare: uite un porc mistret. Persoanei care era cu mine nu i-a venit sa creada, spera ca glumesc. De fapt, era sigur. Pana s-a intors si a vazut si el animalul. Am sarit de pe leagan si am mers pe aleea principala a parcului. Un alt tanar m-a intrebat daca intr-adevar era porc mistret, daca a vazut bine. Alt tanar, cu bicicleta, m-a intrebat daca nu am vazut porcii. Atunci mi-am dat seama ca erau mai multi, nu unul. Erau trei, de fapt. Si am plecat speriata acasa, de atunci, doar ziua am mai fost in parc", povesteste Maria Dumitrean (23 ani). "Stateam intr-o seara la teresa de langa parc. Era aproximativ ora 00:00. Si patronul terasei ne-a chemat pe toti cei prezenti sa ne arate ceva. Porcii mistreti erau la intrarea in parc, scormoneau in tomberoanele mari de gunoi. Ne-am cam speriat", spune Ionut B.

De mai bine de doua luni de zile, aproape in fiecare seara se repeta acelasi scenariu. Porcii mistreti coboara in parc, dupa hrana, scurma prin cosurile de gunoi, imprastiind toate deseurile pe alei si mai mult decat atat, incep sa strice si mobilierul din parc. Politia Locala care patruleaza in fiecare seara in zona incearca sa isi faca datoria cat se poate de bine, avertizand si alungand populatia din parc, chiar daca si viata lor este pusa in pericol. La inceput, nici pe ei nu i-a crezut nimeni. Salariile de mizerie reduse de Emil Boc nu le permit multora dintre ei sa-si cumpere telefoane mobile de ultima generatie. Au incercat totusi sa filmeze animalele salbatice, sa aiba dovezi. Au reusit. Dar nimeni nu-i ia luat in seama. Nici AJVPS, nici Primaria Baia Mare. In fiecare zi, in caietul de raport apare semnalata prezenta porcilor mistreti in Parcul Municipal. Nu sunt atatea reclamatii despre oamenii strazii care dorm pe unde-i prinde noaptea cate sunt despre aceste animale flamande care nu-i lasa pe baimareni sa se relaxeze intr-unul dintre cele mai linistite locuri din oras.

Din cele spuse de reprezentantii Politiei Locale, situatia a fost raportata si Primariei Baia Mare, de care apartin. Insa nimic, nicio reactie. Asa cum la intrare in parc apare o tablita cu "accesul interzis al cainilor", la fel de bine s-ar putea realiza inca una care sa avertizeze populatia despre noile vietuitoare din Parcul Municipal. Fara gluma. Nici AJVPS-ul nu ia nicio masura. Pentru ca, spun ei, nu le permite legea. Sezonul de vanatoare la mistreti se deschide abia din 1 august. Si pana atunci, ei nu pot face nimic. Sau, daca se gandesc mai bine, ar putea obtine totusi o derogare de la ministrul mediului. Insa nici pe departe sa fi solicitat asa ceva. Satul de aceasta situatie si constient ca deja elevii sunt in vacanta de vara, seful Politiei Locale Baia Mare, Gheorghe Perian, s-a prezentat astazi la sedinta despre siguranta in scoli, desfasurata la Prefectura Maramures. Aceasta a cerut subprefectului sa trimita, in numele Institutiei, o adresa la Ministerul Mediului cu privire la acest subiect pentru ca "lumea e deocamdata linistita. Dar Doamne fereste sa se intample ceva ca apoi toata lumea va lua masuri. Cu porcii mistreti nu-i de jucat", spune seful Politiei Locale.

Subprefectul judetului Maramures, Gyongyike Bondi, a precizat ca va trimite o adresa Ministerului Mediului in cel mai scurt timp posibil pentru a gasi urgent o solutie la aceasta problema. Ramane de vazut ce se va intampla in urmatoarea perioada. Ne vom putea plimba linistiti prin parc, seara dupa ora 21:00 sau va trebui sa ne obisnuim cu ideea ca impartim parcul cu animalele salbatice?

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.