Baia Mare: Au fost inaugurati aproximativ 100 de kilometri pentru amatorii de cicloturism

Baia Mare: Au fost inaugurati aproximativ 100 de kilometri pentru amatorii de cicloturism

Maramures Info Turism, Clubul Sportiv "Starteam" Baia Mare in colaborare cu Primaria si Consiliul Local Baia Mare au inaugurat ieri mai bine de o suta de kilometri de ciclotraseu. Amatorii care doresc sa urmeze aceste trasee trebuie sa se orienteze dupa marcajele cu litera "c" de pe ziduri sau copaci.

Este vorba despre "Traseul Albastru" (Lacul Nistru-localitatea Nistru-Capela Nepomuk (protectorul minerilor)-Cabana Vijdeluc-125m Sud de Vf. Triholmuri-Vf. Dambul Comorii-Limpedea-Cabana Silvica Limpedea-Lomas-Ulmoasa-Poiana Plesioarelor-Vf. Plestioare-priveliste Vf.Ignis-Lacul Firiza-Camping Baraj-Pasunea Varaticilor-Lacul Bodi Ferneziu-Lacul Bodi-Biserica Sf. Petru si Pavel Baia Mare), "Traseul Portocaliu" si "Traseul Alb-Albastru" (Stramtori-Firiza-Camping Baraj-Poiana Vidra-Bifurcare Baraj)

Aproximativ cincizeci de baimareni si-au dat intalnire ieri in fata stadionului "Viorel Mateianu" din Baia Mare pentru a participa la inaugurarea acestor trasee. Si nu se putea altfel decat printr-o competitie. De la mic la mare, baimarenii au venit echipati corespunzator competitiei si au asteptat nerabdatori startul competitiei. Organizatorii le-au pregatit copiilor un traseu mai usor, pe Campul Tineretului din fata Muzeului de Etnografie iar restul concurentilor au trebuit sa faca fata "traseului portocaliu". Acesta se adreseaza cicloturistilor mai putin antrenati. Concurentii au pornit din fata stadionului "Viorel Mateianu" din Baia Mare, au urcat Valea Usturoiului dupa care au trebuit sa urmeze urmatorul traseu: Ciurgaul Ileana-Poiana Marului-Poiana Taul Chicerii-Camping Baraj Firiza-zona Lunci-Coloanele de bazalt Limpredea- Lacul Bodi Ferneziu-revenire Baia Mare pe strada Valea Rosie.

Startul a fost asteptat cu nerabdare de participanti. Pentru unii a fost o simpla distractie, altii au profitat de ocazie pentru a-si testa rezistenta la efort fizic. "Avem de urmat azi in traseu de 21 de kilometri. Urcam pe Usturoiu, pe la Poiana Marului si coboram pe la Baraj si apoi revenim aici. Este un traseu foarte frumos. Eu am mai participat la asemenea competitii, si de 30 si de 40 kilometri. Voi face fata si ma astept sa fiu printre premianti", a spus o concurenta. "Imi place sa ma dau cu bicicleta, imi plac traseele mai dificile. Nu stiu inca ce traseu voi urma. Apreciez initiativa, chiar daca e prima data cand particip", a adaugat un alt participant. "Este o initiativa deosebita. Trebuia sa ajunga si la noi in Romania si uite ca in partea de vest incepe sa apara din ce in ce mai accentuata. Este un lucru foarte bun. Sunt un impatimit la bicicletei. De cativa ani, copiii mi-au cumparat o bicicleta si mi-au zis <de acum inainte si tu, tata, pe bicicleta, alaturi de noi>", a spus un alt impatimit al ciclotraseelor.

"Pentru ca ati acceptat invitatia noastra in numar atat de mare, sunteti prezenti astazi la lansarea celor trei trasee de mountain-bike, Baia Mare pe bicicleta. Totul a pornit in primavara anului 2009 cand la Targul de Turism din Bucuresti lansam o provocare. Vroiam sa aratam un altfel de Maramures, Maramuresul activ, Maramuresul pe bicicleta. Aveam o alta abordare. Mergeam pe bicicleta la Targul de Turism, cu un cort, cu imagini reprezentand parapanta, raftingul. Sigur lumea atunci nu intelegea de ce am renuntat la carnati, la sarmale, la muzica si portul traditional. Ei iata ca astazi se intelege mai bine si in octombrie 2009 lansam primul traseu de mountain-bike, Traseul Albastru pe bicicleta in Tara Lapusului. Nefiind o practicanta a acestui sport trebuie sa recunosc ca am avut emotii si nu stiam cum va fi primit. Dar se pare ca exista iubitori si pasionati, prin urmare am hotarat sa continuamsi iata-ne la doi ani de atunci cand lansam acum cele trei trasee de mountain-bike pe bicileta in Baia Mare, de aceasta data, la sugestia dumneavoastra pentru ca atunci am primit unele comentarii si sugestii care se spuneau s aincercam sa facem ceva si pentru cei care sunt din Baia Mare si doresc sa descopere imprejurimile pe bicicleta. Iata-ne astazi ca lansam cei 100 de kilometri de trasee de cicloturism in Baia Mare si doresc sa le multumesc Clubului Sportiv Starteam, Primariei si Consiliului Local care s-au ocupat de lansarea acestor trasee si participantilor care au venit astazi aici. Asteptam sa descoperiti Baia Mare pe bicicleta. Am realizat niste pliante care au o harta si descrierea acestor trasee si asteptam in continuare sugestii, feed-back sa ne spuneti ce trebuie sa mai imbunatatim, ce asteptari mai aveti de la noi si sa vedem poate, data viitoare, la urmatoarea lansare, voi fi printre dumneavoastra, pe bicicleta", a spus Ioana Tripon, directorul Centrului InfoTurism.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.