Baia Mare: ANCHETĂ LA BAC – Elevii din Târgu Lăpuş, care au fost eliminaţi ieri din bac, au fost interogaţi azi de inspectorul general al I.S.J. Maramureş

Baia Mare: ANCHETĂ LA BAC – Elevii din Târgu Lăpuş, care au fost eliminaţi ieri din bac, au fost interogaţi azi de inspectorul general al I.S.J. Maramureş

Inspectoratul Şcolar al judeţului Maramureş a demarat o anchetă cu privire la incidentul de ieri de la examenul de bacalaureat, unde 14 elevi din Târgu Lăpuş au fost prinşi în timpul probei de matematică cu fiţuici pe bănci. Elevii şi părinţii acestora au fost chemaţi azi la audieri, pentru a afla din declaraţiile acestora cine este complicele care le-a aruncat rezolvarea subiectelor pe geamul de la toaletă.

14 elevi maramureşeni, care au susţinut ieri proba la matematică, au fost daţi afară din examen după ce au fost prinşi cu fiţiuci asupra lor. Incidentul s-a petrecut la centrul de examen din cadrul Liceului „Petru Rareş” din Târgu Lăpuş. În jurul orei 11:00, în sălile de examen a început agitaţia. Mai mulţi elevi s-au cerut la toaletă, după care au revenit în bănci, însă cu fiţuici xeroxate asupra lor, pe care era trecută rezolvarea subiectelor. Un profesor din comisie a constatat că ceva nu este în regulă şi a trecut la verificarea elevilor. "Am dorit să mai fac o verificare asupra componentului special al asistenţilor pe holuri, dacă lucrurile sunt în regulă în sală sau nu. Urcând spre săli, unul dintre asistenţii de pe hol ne-a sesizat faptul că li s-a părut că unul dintre candidaţi, întorcându-se de la toaletă, are nişte hârtii asupra sa. În acel moment am coborât în sala în care suntem cu activitatea, am solicitat unei doamne profesoare membră în comisie, să mă asiste ca să fac o verificare. Am intrat în sala în care domnul profesor ar fi indicat că ar fi intrat elevul şi am făcut o primă verificare descoperind printre hârtiile care erau pe masă – ciornele şi hârtiile de lucru  –  subiect rezolvat dar sub formă de copie xerox", a declarat prof. Adalbert Meheş.

Cei 14 elevi care au fost prinşi că fraudează examenul de bacalaureat, împreună cu părinţii lor, au fost chemaţi azi la audieri. Elevii susţin că la proba de ieri au copiat mai mulţi elevi, însă după rezolvarea subiectelor, aceştia au lăsat fiţuicile colegilor care au mai rămas în sală. Părinţii elevilor care au fost eliminaţi ieri din examen nu au dorit să comenteze cazul dar sunt conştienţi că s-a făcut o nedreptate şi că numărul celor care au copiat ieri este mai mare de 14.

Inspectoratul Şcolar al judeţului Maramureş a demarat o anchetă în acest caz. Oficialii I.S.J. recunosc că situaţia creată la nivelul judeţului de către elevii din Târgu Lăpuş nu este una foarte comodă. "În ceea ce priveşte datele pe care le-am cules până la ora actuală, sunt date provenite din declaraţiile elevilor, ale asistenţilor de la liceu, şi care sperăm ca într-un timp rezonabil vor conduce la rezultate mai profunde. Unii dintre părinţi au fost revoltaţi ieri, astăzi nu simt o revoltă masivă a lor. Vom lua legătura atât cu elevii cât şi cu părinţii", a precizat inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Maramureş, prof. Cristian Heuberger.

În urma discuţiilor purtate individual atât cu elevii eliminaţiei ieri din examen cât şi cu părinţii acestora, Inspectoratul şcolar al judeţului Maramureş va lua măsurile în consecinţă. Astăzi a existat şi ipoteza ca proba scrisă la matematică să fie reprogramată însă deciziile se vor lua în funcţie de rezultatele finale ale anchetei.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.