Avertizare vreme severă în localităţi din Maramureşul istoric

Avertizare vreme severă în localităţi din Maramureşul istoric
Instituţia Prefectului a primit  de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord o avertizare cod galben de producere a unor fenomene meteorologice periculoase imediate. Avertizarea este valabilă până la ora 18.35 şi include zona delimitată a localităţilor Poienile de Sub Munte, Vişeu de Jos, Rozavlea, Ruscova şi Repedea.  În atenţionare se menţionează despre precipitaţii torenţiale, descărcări electrice şi intensificări ale vântului care vor lua aspect de vijelie. Cantităţile de apă pot depăşi 25-30 l/mp. Sunt condiţii favorabile pentru căderi de grindină cu dimensiuni medii şi mici. 

Subprefectul Gyongyike Bondi, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a solicitat avertizarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă din localităţile menţionate şi pregătirea echipelor de intervenţie. De asemenea, au fost avertizaţi şi membrii grupurilor de suport tehnic din cadrul CJSU Maramureş.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă recomandă  cetăţenilor să îşi închidă ferestrele de la locuinţe şi alte categorii de construcţii.  La deplasarea în afara locuinţelor, populaţia este necesar să evite trecerea prin apropierea imobilelor aflate în construcţie, copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură care pot fi dislocate de rafalele de vânt şi care le pot pune viaţa în pericol.  O atenţie deosebită trebuie acordată şi şarpantelor de pe blocurile de locuinţe, ce pot fi smulse de rafalele de vânt puternic şi pot pune în pericol viaţa persoanelor care trec sau se află prin acele zone. Proprietarii de autovehicule sunt sfătuiţi să nu-şi parcheze maşinile sub copacii izolaţi sau în apropierea unor arbori care se pot fi prăbuşiţi de rafalele de vânt  şi produce daune acestora. Aceeaşi sugestie este de a nu lăsa autoturismele nesupravegheate în apropierea stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie sau care sunt dezafectate şi care se pot prăbuşi pe autovehicule. În cazul afectării de vântul puternic al unor stâlpi de la reţele de iluminat public sau ruperii unor cabluri electrice, cetăţenii sunt îndemnaţi să nu atingă aceşti stâlpi sau firele căzute la pământ. Cetăţenii sunt rugaţi să anunţe, prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112, apariţia unor probleme generate de intensificările de vânt sau de precipitaţiile sub formă de aversă. Turiştii care se aventurează pe trasee montane li se indică să îşi anunţe prezenţa în zonă jandarmilor montani şi salvamontiştilor şi să renunţe la parcurgerea unor trasee dificile sau necunoscute pentru a nu fi puşi în situaţia de a fi expuşi unor pericole care să le pună în primejdie viaţa. Nu se recomandă camparea corturilor în apropierea podurilor, podeţelor sau a unor văi din zonele de deal şi de munte. Precipitaţiile de ploaie, cu caracter torenţial pot conduce la formarea de torenţi pe versanţi şi creşterea debitelor unor văi, antrenând material lemnos, deşeuri sau aluviuni care pot contribui la colmatarea podurilor sau podeţelor. În acest context, este de evitat lăsarea autovehiculelor pe podeţele aferente, din faţa gospodăriilor şi anexelor proprii. Echipe de intervenţie sunt pregătite să remedieze eventualele deficienţe care pot apărea în reţelele de furnizare a energiei electrice, apă şi canalizare, gaz şi telefonie.
Situaţia hidrometeorologică va fi monitorizată permanent de pompierii militari din cadrul Centrului Operaţional al ISU Maramureş şi de angajaţii din dispeceratul Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş.                

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.