Avertizare fenomene meterologice periculoase imediate

Avertizare fenomene meterologice periculoase imediate

Instituţia Prefectului a primit de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord o informare meteorologică de producere a unor fenomene meteorologice periculoase imediate valabilă până la oră 3.20.  Se menţionează în atenţionarea cod galben că la nivelul judeţului Maramureş vor fi intensificări ale vântului cu rafale ce pot depăşi local 60-65 km/h, iar la munte peste 100 km/h. Fenomene meteolrogice asociate intensificărilor de vânt sunt descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici şi medii. Precipitaţiile sub formă de ploaie vor depăşi cantitatea de 10-15 l/mp. Sistemul noros care însoţeşte aceste fenomene meteorologice se deplasează de la nord-vest spre sud-est. 
Prefectul Sandu Pocol, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a solicitat avertizarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi pregătirea echipelor de intervenţie. Situaţia producerii unor situaţii de urgenţă este monitorizată de dispeceratul Centrului Operaţional al ISU Maramureş şi de cel al Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş. Cetăţenii sunt rugaţi să anunţe, prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112, apariţia unor probleme generate de fenomenele meteorologice periculoase. 
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă recomanda  cetăţenilor să îşi închidă ferestrele de la locuinţe şi alte categorii de construcţii.  La deplasarea în afară locuinţelor, populaţia este necesar să evite trecerea prin apropierea imobilelor aflate în construcţie, copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură care pot fi dislocate de rafalele de vânt şi care le pot pune viaţă în pericol.  O atenţie deosebită trebuie acordată şi sarpantelor de pe blocurile de locuinţe, ce pot fi smulse de rafalele de vânt puternic şi pot pune în pericol viaţă persoanelor care trec sau se află prin acele zone. Proprietarii de autovehicule sunt sfătuiţi să nu-şi parcheze maşinile sub copacii izolaţi sau în apropierea unor arbori care se pot fi prăbuşiţi de rafalele de vânt  şi produce daune acestora. Aceeaşi sugestie este de a nu lasă autoturismele nesupravegheate în apropierea stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie sau care sunt dezafectate şi care se pot prăbuşi pe autovehicule. În cazul afectării de vântul puternic al unor stâlpi de la reţele de iluminat public sau ruperii unor cabluri electrice, cetăţenii sunt îndemnaţi să nu atingă aceşti stâlpi sau firele căzute la pământ.   
   

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.