AVERTISMENT: Medicii atrag atenția asupra rujeolei. S-au semnalat deja zeci de cazuri

AVERTISMENT: Medicii atrag atenția asupra rujeolei. S-au semnalat deja zeci de cazuri

 Ministerul Sănătății a emis, la sfârșitul săptămânii trecute, un avertisment de apariție a cazurilor de rujeolă. Au fost confirmate 79 de cazuri, în mai multe județe, iar medicii atrag atenția asupra consecințelor netratării acestei boli.

Până astăzi în Sighet nu a fost înregistrat nici un caz de rujeolă, semn că tot mai mulți copii își fac vaccinurile. Această perioadă a anului favorizează apariția rubeolei, a rujeolei și a oreionului, iar copiii nevaccinați riscă să contacteze boala. 
„Rujeola este o boală infecto-contagioasă care afectează predominant copiii cu vârste de până la 7 ani, cu potențial de contagiozitate foarte mare. În ziua de astăzi, datorită vaccinării antirujeolice, boala nu mai este atât de răspândită. Vor face o formă de boală numai cei nevaccinați”, a arătat Ileana Mihalca, medic infecționist.
Ministerul Sănătății a solicitat părinților să nu refuze vaccinarea copiilor. Numită ”boala copilăriei”, rujeola poate fi periculoasă dacă nu este tratată la timp.
„Poate să prezinte complicații, în general dacă cei mici au o imunitate bună vor face o formă de boală comună, cu o evoluție de aproximativ o săptămână și până la 10 zile, dar dacă au o imunitate deficitară pot să facă o formă de boală severă cu complicații, iar complicațiile pot fi severe. Poate să apară encefalita rujeolică, diferite suprainfecții bacteriene, pneumonii, infecții respiratorii grave, dar encefalita este de temut în rujeolă”, a precizat medicul Ileana Mihalca.
Copiii care contactează rujeola trebuie să respecte o serie de restricții pe toată durata tratamentului. De asemenea copilul bolnav trebuie să fie izolat pentru a nu răspândi boala. 
„Restricțiile sunt în primul rând izolarea la domiciliu a copilului bolnav, apoi simptomatice sau în funcție de forma clinică de boală în general se administrează simptomatice și eventual tratamentul infecțiilor bacteriene supraadăugate”, aadăugat Ileana Mihalca.
Deși șansele contactării acestei boli la maturitate sunt mici, medicii spun că sunt cazuri în care persoane adulte fac rujeolă, iar în aceste situații evoluția bolii poate fi mai severă.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.