Autorităţile susţin că au luat măsuri ferme pentru sancţionarea mitei electorale la scrutinul din 21 august

Autorităţile susţin că au luat măsuri ferme pentru sancţionarea mitei electorale la scrutinul din 21 august

Toate materialele necesare desfăşurării scrutinului electoral (buletine de vot, ştampile de control, timbre autocolante ştampile de vot),  la alegerile parţiale pentru Camera Deputaţilor în Circumscripţia Electorală nr. 26 – judeţul Maramureş, Colegiul uninominal nr.2 pentru alegerea  funcţiei vacante de deputat au fost transportate sub pază militarizată şi au fost predate, în această dimineaţă, primarilor din cele nouă unităţi administrativ-teritoriale unde se va desfăşura procesul electoral. 
               Prefectul Sandu Pocol a dispus structurilor teritoriale ale Ministerului Administraţiei şi Internelor care menţin şi asigură ordinea şi liniştea publică (poliţişti şi jandarmi) pe perioada desfăşurării scrutinului electoral să sancţioneze drastic, conform legii, acţiunile unor persoane care vor încerca duminică, 21 august a.c., să ofere mită electorală. Reprezentantul Guvernului în teritoriu atrage atenţia că promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul desfăşurării procesului electoral, în scopul determinării alegătorului cu drept de vot să voteze sau să nu voteze un anumit candidat pentru funcţia de deputat, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Bunurile destinate sau folosite la săvârşirea faptei se confiscă. Pedeapsa se aplică şi persoanei care votează fără a avea drept de vot ori alegătorului care votează de mai multe ori în ziua de duminică. De asemenea şi tentativa se pedepseşte
                 Sancţiuni contravenţionale şi infracţiuni
              Continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale prin lansarea, afişarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum şi sfătuirea alegătorilor în ziua desfăşurării procesului electoral, la sediul secţiilor de votare sau în perimetrul prevăzut de legislaţia în vigoare, să voteze sau să nu voteze candidaţii înscrişi pe buletinele de vot, respectiv să nu voteze un anumit partid politic, alianţă politică, alianţă electorală  se sancţionează cu amendă de la 1000 la 2500 de lei. Distribuirea de către candidaţi a băuturilor alcoolice, în ziua desfăşurării procesului electoral, în perimetrul secţiilor de votare, delimitat potrivit legii se sancţionează cu amendă. Refuzul de a permite accesul persoanelor acreditate potrivit legii în secţia de votare se sancţionează cu amendă de la 600 la 1000 de lei. Refuzul de conformare a dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în locaţia de vot şi în împrejurimi, până la o distanţă de 500 de metri, se sancţionează cu amendă de la 1500 la 4500 de lei. Refuzul de a se permite alegătorului, care face dovada faptului că are dreptul, să voteze în secţia de votare la care se prezintă pentru exercitarea dreptului de vot, în condiţiile prezentului titlu se sancţionează contravenţional cu amendă de la 4500 la 10.000.lei. Aceste sancţiuni contravenţionale sunt constatate şi aplicate, conform legislaţie în vigoare de către poliţişti. Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi. Înscrierea, cu bună-ştiinţă, în copia de pe lista electorală permanentă a unor persoane care nu sunt înscrise în lista electorală constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Violarea prin orice mijloace a secretului votului constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.  Tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot faţă de cele votate de alegători, falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale, precum şi utilizarea unui act de identitate nul sau fals constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani. Atacul prin orice mijloace asupra localului secţiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.
           Cetăţenii care doresc să semnaleze autorităţilor incidente electorale sau nereguli cu privire la desfăşurarea procesului electoral ori încălcarea legislaţiei în vigoare referitoare la alegerile parţiale pentru Camera Deputaţilor din data de 21 august a.c., sunt îndemnaţi să apeleze sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.