Au început lucrările de primăvară

Au început lucrările de primăvară

Țăranii au început să își lucreze pământul. Cei mai mulți gospodări cultivă legume doar pentru consum propriu. Aceștia spun că agricultura nu mai este o afacere. Costă atât semințele cât și mână de lucru.  

 

Morosenii sunt recunoscuți pretutindeni pentru hărnicia lor. Prezenta astăzi în teren, echipă Tv Sighet nu a putut contesta acest luru. Este primăvară și cum putea întâmpina  maramuresanul acest anotimp dacă nu prin tradiționalele lucrări agricole? 

Cum este și normal, majoritatea dintre ei au început prin a face curățenie în jurul casei și  au strâns vegetația uscată de pe terenurile agricole. Cei mai harnici dintre ei au reușit în aceste zile chiar să își are pământul și să cultive legumele.  

Gospodarii recunosc că nu mai merită în zilele noastre să muncească pământul dar susțin că nu mai au altă aternativa. Legumele pe care le cultivă sunt cu precădere: cartofii, ceapă, mazărea, roșiile și acestea  sunt folosite doar pentru consumul propriu. 

În ceea ce privește modalitățile de lucrare a pământului, morosenii au rămas fideli metodelor tradiționale cu căi și plug în detrimentul tractoarelor. Această opțiune este determinată în primul rând de factorul financiar, utilajele moderne fiind mult prea costisitoare pentru buzunarele omului de rând.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.