Atenţie şoferi! Vizibilitate redusă de ceaţă în Pasul Gutâi

Atenţie şoferi! Vizibilitate redusă de ceaţă în Pasul Gutâi

 În Pasul Gutâi este semnalată ceaţă (între km 20 şi km 30). Vizibilitatea este redusă în trafic sub 50 de metri. Tot pe acest tronson a nins, iar stratul de zăpadă frământată existent pe carosabil, de la intersecţia cu DJ spre Şuior şi până la coborâre, măsoară între 2 şi 3 cm. Zăpadă frământată pe carosabil există şi în Pasul Prislop (între km 160 şi km 180), care măsoară până la 1 cm.  Comitetul judeţean de iarnă recomandă conducătorilor de autovehicule să circule preventiv în zonele cu vizibilitate redusă şi să folosească luminile de întâlnire pe faţă şi a poziţiei pe spate şi de ceaţă. Se solicită şoferilor să adapteze viteza autovehiculelor în câmpul de vizibilitate redusă şi cu zăpadă frământată pe carosabil, respectiv să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul precedent. Se impune ca şoferii să renunţe, în zona cu ceaţă la efectuarea depăşirilor pentru a evita producerea de accidente rutiere. În caz de staţionare a autovehiculelor pe marginea şoselei sau în apropierea benzii de rulare este bine să semnalizaţi prezenţa acestora prin aprinderea luminilor de poziţie şi a celor de avarie. Semnalizaţi din timp orice manevră pe care intenţionaţi să o efectuaţi şi nu vă aventuraţi în depăşiri care vă pot pune în pericol, atât pe dumneavoastră cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic. De asemenea, trebuie păstraţi o distanţă suficientă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic pentru a putea opri în condiţii optime atunci când situaţia o impune. Ceaţa este semnalată şi pe tronsoane ale DJ109F, în zona localităţii Budeşti. Vizibilitatea este redusă în traficul rutier sub 100 de metri.                      
                      Vremea a fost apropiată de normalul termic al perioadei. Cerul a fost mai mult noros. A plouat noaptea trecută, iar spre dimineaţă precipitaţiile s-au transformat în lapoviţă şi ninsoare. Aceasta a fost asociată cu burniţă şi ninsori slabe. Cantitatea maximă de precipitaţii 0,7 l/mp, la Suciu de Jos. Vântul a suflat slab, la moderat. Local a fost semnalată ceaţa. Stratul de zăpadă măsura la munte până la 22 cm, la Iezer. Temperaturile maxime au fost cuprinse între 1 grad Celsius şi 4 grade Celsius.
                       Celelalte sectoare de drumuri naţionale au carosabilul umed (DN1C, E58, DN17C, DN18B şi DN18). Ninge în Pasul Gutâi, Pasul Prislop şi pe Dealul Huta Certeze. Lapoviţă cade la Petrova şi Vişeu de Sus. În Sighetu Marmaţiei precipitaţiile sunt sub formă de ploaie.  Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin viabilitatea acestor drumuri au intervenit cu utilaje şi au împrăştiat 60 tone de material antiderapant. (38 tone pe DN18, în Pasul Gutâi; 16 tone pe DN18, în Pasul Prislop şi şase tone pe DN17C, Dealul Ştefăniţei). La această oră se acţionează şi se răspândeşte material antiderapant pe DN18B, Dealul Copalnic şi Dealul Pietriş, pe Huta Certeze, pe DN1C şi E58. De asemenea, utilajele cu lamă acţionează pentru îndepărtarea zăpezii frământate de pe carosabil, pe DN18, în Pasurile Gutâi şi Prislop, respectiv pe Dealul Huta Certeze. Echipaje ale Serviciului Poliţiei Rutiere monitorizează traficul rutier în Pasul Gutâi şi care restricţionează accesul autovehiculelor echipate necorespunzător sau a celor care nu sunt încărcate cu marfă în pasul montan, în scopul de a preveni perturbarea traficului rutier.
                      A nins aseară şi pe drumurile judeţene din zona localităţilor Cavnic şi Budeşti. Pe carosabilul DJ 109F, tronsonul din zona localităţii Budeşti şi până în vârful Dealului este depus un strat de zăpadă frământată care măsoară până la 2 cm. Carosabilul DJ185 este umed, la fel şi cel al DJ184, însă pe zona montană a oraşului Cavnic ninge abundent, la pârtiile de schi şi canton. Plouă la Călineşti şi Văleni, Angajaţii societăţii au acţionat cu utilaje cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii de pe  carosabil şi au răspândit 36 tone de material antiderapant. Se acţionează, la această oră, cu utilaje cu lamă pentru lărgirea carosabilului DJ184, în zona montană a Cavnicului, respectiv curăţarea zăpezii pe DJ109F.
                      A nins aseară şi pe mai multe sectoare de drumuri judeţene. Angajaţii societăţii jude
eţene de drumuri şi poduri au intervenit cu şapte utilaje şi au fost utilizate 52 tone de material antiderapant, în scop preventiv. Pe unele sectoare de drumuri judeţene stratul de zăpadă frământată depus pe carosabil măsoară până la 1 cm. Se acţionează şi la această oră cu utilaje, cu lamă pentru curăţarea zăpezii. Traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă în judeţul Maramureş.
                     Rămân închise pe perioada de  iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.  
                   METEO 
                   Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii:  -6 grade Celsius la Iezer; -4 grade Celsius la Cavnic şi Borşa; -3 grade Celsius în Pasul Gutâi; -1 grade Celsius  la Ocna Şugatag şi Petrova; 0 grade Celsius la Vişeu de Sus; 1 grad Celsius la Sighetu Marmaţiei, Copalnic, Leordina şi  Dragomireşti; 3 grade Celsius în Baia Mare, Săpânţa şi Ardusat.
                   Vremea va fi şi astăzi, conform prognozei meteorologice, apropiată de normalul termic al perioadei. Cerul va fi temporar noros. Pe arii extinse va ninge. Vântul va sufla slab, la moderat, însă va prezenta intensificări locale. La munte va prezent va sufla tare şi va viscoli ninsoarea.  Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -1 grad Celsius  şi 4 grade Celsius, iar cele minime între -7 grade Celsius şi -3 grade Celsius. Termometrele indică acum: -6 grade Celsius la Iezer;  -2 grade Celsius la Cavnic; 0 grade Celsius, în Pasul Gutâi, la Borşa, Copalnic şi Târgu Lăpuş; 1 grad Celsius  la Ocna Şugatag, Fereşti şi Văleni, Sighetu Marmaţiei, Petrova, Leordina, Dragomireşti şi Vişeu de Sus; 2 grade Celsius în Baia Mare la  Ardusat şi Săpânţa.                             
                  

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.