Atenţie sigheteni la razele nocive ale soarelui

Atenţie sigheteni la razele nocive ale soarelui
Canicula dă bătăi de cap sighetenilor. În ultimele zile toată ţara a fost invadată de un val de caldură, val ce nu a ocolit şi Sighetul.  Pentru a evita neplăceriile produse de căldură şi de razele puternice ale soarelui,  medicii recomandă tuturor sighetenilor în această perioadă să se hidrateze, să consume multa apă, să  evite expunerea prelungită la soare, şi să aibă o alimentaţie sănătoasă compusă din legume, fructe şi verdeţuri.
După zile bune de ploi şi temeperaturi scăzute, de toamnă, sighetenii se pot bucura insfârşit de razele soarelui. Însă luna lui cuptor, a adus temperaturi extrem de ridicate, de pana la 35 de grade. Temperaturile ridicate nu sunt periculoase doar pentru vârstnici si pentru bolnavi cu afecţiuni cardiovasculare sau respiratorii. Chiar şi un om sănătos poate suferi un stop cardiac din cauza suprasolicitării electrice a inimii la caldură. Canicula determină un efort uriaş de adaptare a organismului. Este foarte posibil ca o persoană care din punct de vedere medical nu are nicio problema depistabilă să aiba mici probleme care nu-i permit acomodarea la temperaturi foarte mari.
Cei mai vulnerabili în timpul caniculei s-au dovedit a fi copiii, bătrînii şi bolnavii cronici, dar şi persoanele nevoite să lucreze în aer liber, sub soarele dogoritor: agricultorii, agenţii de circulaţie, petroliştii sau cei care lucrează deja în medii cu temperaturi ridicate: fochisti, brutari.
Medicii recomandă populaţiei ca în această perioadă cu temperaturi extreme să evite expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00 fără protecţie, să consume lichide cel putin 2 litrii pe zi, fructe, legume, să evite consumul de alcoolul şi de cafea şi să respecte sfaturile medicilor.
 Medicul de familie, Antohi Ioan, recomandă tuturor sighetenilor ca în momentul în care se confrunta cu simptomele specifice unei insolaţii, să se prezinte de urgenţă la medicul de familie sau la Unitatea Primiri Urgenţe Sighet pentru a se evita complicaţile. 
Instituţia Prefectului a primit de la Administraţia Naţională de Meteorologie o avertizare meteorologică cod galben de caniculă şi disconfort termic. La nivelul întregii ţări, joi şi vineri  vremea va fi caniculară, iar indicele de confort termic (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Pe arii extinse temperatura aerului va depăşi 35 de grade Celsius, iar în Câmpia de Vest şi în Lunca Dunării vor fi atinse, izolat, temperaturi cu valori cuprinse între 37-39 grade Celsius. Atenţionarea meteorologică de cod galben este valabilă în intervalul 14-15 iulie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.