Asiguratorii care nu isi indeplinesc obligatiile ce decurg din politele RCA vor plati, pentru fiecare zi de intarziere, penalizari de 0,2% din valoarea despagubirii cuvenite

Asiguratorii care nu isi indeplinesc obligatiile ce decurg din politele RCA  vor plati, pentru fiecare zi de intarziere, penalizari de 0,2% din valoarea despagubirii cuvenite

 Conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a adoptat unele modificari in legislatia secundara cu privire la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto. Astfel asiguratorii care nu isi indeplinesc obligatiile ce decurg din politele RCA sau si le indeplinesc defectuos, vor plati, pentru fiecare zi de intarziere, penalizari de 0,2% din valoarea despagubirii cuvenite. 

Asiguratorul RCA este obligat la plata despagubirii daca, in termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii daunei, nu a notificat pagubitului respingerea pretentiilor de despagubire, precum si motivele respingerii. De asemenea termenul in care asiguratorul are obligatia de a comunica asiguratului, respectiv pagubitului intentia de a desfasura investigatii a fost redus de la 10 zile la 5 zile lucratoare. In cazul daunelor pentru care valoarea reparatiilor este posibil sa depaseasca valoarea vehiculului avariat, asiguratorul are obligatia de a comunica pagubitului, in termen de 10 zile de la data avizarii daunei, valoarea maxima a despagubirii ce poate fi acordata. O alta modificare esentiala adusa legislatiei RCA este ca pentru politele emise incepand cu data de 1 ianuarie 2012, sistemul bonus-malus se va aplica si asiguratilor persoane juridice.
CSA a mai anuntat ca incepand cu anul 2012 se vor atinge limitele de despagubire impuse la nivel european. Astfel pentru pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de 1.000.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei. Pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de 5.000.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.