AOR: ”Prin noua rectificare de buget, ministrul de Finanţe din guvernul demis a falimentat oraşele”

Asociaţia Oraşelor din România (AOR) îşi exprimă indignarea faţă de rectificarea de buget necugetată a Guvernului demis, care pune oraşele mici şi mijlocii din România într-o situaţie fără precedent – se arată într-un comunicat al AOR.

Prin recenta rectificare, 27 de oraşe au primit între 3 şi 10 lei/locuitor, 16 oraşe între 11 şi 20 lei/locuitor şi 14 oraşe între 21 şi 30 lei/locuitor, iar bătaia de joc a ministrului de Finanţe Orlando Eugen Teodorovici este dusă la extrem, după aprobarea hotărârii de guvern, 25 de oraşe rămânând cu buget minim de funcţionare sub 1.000 lei/locuitor/an, în această valoare fiind incluse sumele alocate pentru însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi. O sfidare cinică faţă de cetăţenii din unităţile administrativ-teritoriale cu statut de oraş, având în vedere că oricăreia dintre comune i s-a asigurat un buget minim de funcţionare de 1.000 lei/locuitor/an, încă de la începutul anului, când a fost aprobată Legea 50/2019 privind bugetul de stat – relevă aceeași sursă.

AOR a susţinut şi argumentat, constant, alocarea de sume suplimentare care să aducă cele 45 de oraşe discriminate la un buget minim de funcţionare de 1.000 lei/locuitor/an şi alocarea pentru oraşele şi municipii de sume peste aceste valori, care să le asigure un buget rezonabil pentru funcţionarea unităţilor administrativ-teritoriale cu statut de oraş, inclusiv pentru susţinerea organizării şi funcţionării instituţiilor şi serviciilor publice (licee, spitale, creşe, servicii de evidenţă informatizată a persoanei, instituţii de asistenţă socială, poliţie locală, parchet şi judecătorie, agenţie de ocupare a forţei de muncă, administraţie financiară şi trezorerie ş.a.) care, în afara locuitorilor oraşului, deservesc şi comunele învecinate. În acest sens, AOR a propus suma de 1.400 lei/locuitor/an.

Potrivit AOR, prin noua rectificare de buget, ministrul de Finanţe din Guvernul demis a falimentat oraşele şi a suprimat orice perspectivă de dezvoltare de minimă necesitate. Administraţiile locale vor ajunge în imposibilitatea de funcţionare, cu şcoli fără încălzire asigurată, în care copiii noştri vor îngheţa de frig, pe străzi va fi beznă, gropile vor rămane neasfaltate, gunoaiele vor acoperi oraşele. Situaţia multor oraşe s-a degradat an de an pentru că Legea bugetului de stat a luat şansa comunităţilor locale la elementele vitale de care se ocupa administraţia locală: apă, curent electric, căldură, gaze, canalizare.

Asociaţia Oraşelor din România consideră că guvernanţii ar trebui să aibă în vedere binele, dar şi dezvoltarea comunităţilor locale, interesele cetăţenilor, care sunt profund afectaţi prin măsurile actuale ale Legii bugetului de stat, cerând o întâlnire urgentă cu prim-ministrul României, oricare ar fi el după votul care urmează să fie exprimat săptămâna viitoare, în Parlament, pentru negocieri privind o rectificare imediată – se mai arată în comunicat.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.