ANIVERSARE: Ansamblul Folcloric Național Transilvania la 65 de ani de activitate

Ansamblul Național „Transilvania” a fost înființat în anul 1959 ca parte integrantă a ansamblului de stat profesionist, la distanță de un deceniu, în 1970 Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” devine instituție de sine stătătoare cu personalitate juridică.

Aniversarea a fost marcată printr-un impresionant spectacol care a reunit cei mai îndrăgiți ambasadori onorifici ai județului Maramureș. Preasfințitul părinte Iustin, episcopul Maramureșului și Sătmarului a conferit la ceas aniversar, directorului Ansamblului,  Iuliana Maria Dragoș și Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”  cea mai înaltă și prestigioasă distincție, „Crucea Voievodală Maramureșeană”.

Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, a oferit ansamblului o plachetă aniversară în semn de apreciere și mulțumire pentru că au făcut din promovarea moștenirii culturale, în țară și în străinătate, un adevărat demers diplomatic.

Aici, în Maramureș, noi punem preț pe cultura noastră tradițională. Întotdeauna am spus că cel mai mare câștig al nostru, al maramureșenilor, este resursa umană. Oamenii locului. În acest ansamblu au fost și sunt oameni deosebiți, care și-au pus cu adevărat inima, sufletul și priceperea pentru a ne reda aici, în Maramureș, peste tot în țară și peste hotare, aceste momente autentice și frumoase. Câte un pic de Maramureș peste tot!

De câte ori am ocazia, reamintesc despre cei trei piloni pe care îi avem aici, în Maramureș: dragostea pentru natură și pentru tot ce ne înconjoară, apropierea față de Dumnezeu, pentru că nimic nu este fără Dumnezeu aici, în județul nostru și moștenirea culturală.
Ansamblul Național Folcloric „Transilvania” și instituțiile de cultură din Maramureș fac parte din moștenirea noastră culturală. Nu doar moștenirea culturală materială, ci mai ales cea sufletească. Ce se întâmplă, în toate evenimentele pe care ansamblul ni le dăruiește, este despre suflet. Despre ceea ce putem duce mai departe din generație în generație, așa cum toți artiștii Ansamblului Național Folcloric „Transilvania” o fac, alături de ansamblurile locale din Maramureș.
Tradiția, portul și moștenirea noastră culturală vin din fiecare țară a Maramureșului, din fiecare zonă folclorică: Țara Codrului, Țara Lăpușului, Țara Chioarului și Țara Maramureșului. 65 să fie un an de succes, iar peste alți 65 de ani să ne vedem tot aici, în Baia Mare, să sărbătorim împreună!” – a declarat Ionel Bogdan.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.