Angajaţii care nu au zi liberă acordată legal de sarbătoarea "Sfintei Marii" beneficiază de spor la salariu de 100% sau o zi liberă în următoarele 30 de zile

Angajaţii care nu au zi liberă acordată legal de sarbătoarea "Sfintei Marii" beneficiază de spor la salariu de 100% sau o zi liberă în următoarele 30 de zile

Weekend prelungit de Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului! Ziua de luni este, pentru angajatii din sistemul bugetar si pentru o parte din angajatii de la privat, zi nelucratoare. Peste patru milioane de salariati români vor avea liber lunea viitoare, acesta fiind cel de-al treilea an în care angajatii au liber pe data de 15 august.
    Decizia de includere a acestei zile în Codul muncii a fost luata dupa ce presedintele Traian Basescu a refuzat, în 2008, sa promulge o lege prin care deputatii au decis ca ziua de Rusalii sa fie considerata sarbatoare legala. El a trimis atunci legea la reexaminare si a propus si includerea datei de 15 august în rândul sarbatorilor legale.
    Angajatii români se afla pe ultimele locuri din lume în ceea ce priveste numarul de zile libere pe care le primesc în afara celor de concediu, întrucât legea permite numai 11 zile libere pentru sarbatorile legale: 1 si 2 ianuarie, prima si a doua zi de Pasti, 1 Mai, prima si a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 1 decembrie, prima si a doua zi de Craciun, din care doua cad întotdeauna duminica (prima zi de Pasti si Rusaliile). De altfel, anul acesta angajatii români au cele mai putine zile libere, având în vedere ca 1 si 2 ianuarie, 1 Mai si prima zi de Craciun sunt zile de weekend, ceea ce înseamna ca numai în cinci din cele 11 zile libere acordate prin lege angajatii nu vor lucra. Cu 11 zile libere pentru sarbatorile legale, românii se situeaza pe acelasi nivel cu angajatii din Suedia, Italia si Brazilia.
    Cei mai privilegiati din punctul de vedere al numarului de zile libere pentru sarbatori sunt angajatii japonezi si indieni, care au câte 16 zile libere pentru sarbatorile legale. La polul opus se afla Marea Britanie si Olanda, care au câte opt sarbatori legale pe an.
    In cazul Romaniei de retinut este faptul ca in cazul în care angajatorul nu poate acorda zile libere angajatilor în zilele de sarbatoare legala prevazute în Codul muncii, este nevoit sa-si plateasca angajatii care lucreaza cu un spor la salariu de pâna la 100% pentru acea zi sau sa le dea o zi libera în urmatoarele 30 de zile.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.