ANCHETA "PANAMA PAPERS": scurgere masivă de informaţii. Cei mai bogaţi oameni ai planetei, într-o reţea globală de corupţie

ANCHETA "PANAMA PAPERS": scurgere masivă de informaţii. Cei mai bogaţi oameni ai planetei, într-o reţea globală de corupţie

 Aproximativ 11 milioane de documente au fost făcute publice, dezvăluind cum unii dintre cei mai bogaţi oameni de pe plantetă se folosesc de diverse scheme pentru a-şi ascunde averile, informează BBC.

Potrivit informaţiilor oferite de BBC, documentele ar aparţine uneia dintre cele mai bine ascunse companii din lume, firma de avocaţi Mossack Fonseca din Panama.
Aceştia arată cum Mossack Fonseca a ajutat diverşi clineţi în spălarea de bani, evitarea de sancţiuni ori a taxelor.
Documentele arată legături către 72 de actuali sau foşti şefi de state, inclusiv dictatori acuzaţi de jafuri în propriile ţări.
Se pare că milioanele de documente au fost trimise către ziarul german Suddeutsche Zeitung cu ajutorul Consorţiului Internaţional de Investigaţii Jurnalistice, iar BBC Panorama este printre cele 107 organizaţii media din 78 de ţări ce au analizat documentele, identitatea sursei iniţiale rămânând însă un mister.
În plus, documentele arată un cerc condus de o bancă din Rusia, responsabilă de spălarea a peste un miliard de dolari, în care sunt implicaţi asociaţi apropiaţi lui Putin. Operaţiunea era condusă de Bank Rossiya, ce intră sub incidenţa sancţiunilor impuse anexării Crimeei de căre Rusia.
Mai multe personalităţi din sport, printre care Messi şi Platini, citate în ancheta "Panama Papers"
Ancheta "Panama Papers", realizată de un grup de mass-media internaţionale şi care vizează modul de funcţionare a companiilor off-shore, menţionează mai multe personalităţi din fotbal, printre care Michel Platini, Lionel Messi şi un membru al Comisiei de Etică al FIFA, informează ziarul L’Equipe.
Un grup de mass-media internaţionale, coordonat de către Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţie, a dezvăluit, duminică seară, faptul că mai multe personalităţi sportive, lideri politici, oameni de afaceri şi celebrităţi, beneficiază de sistemul de conturi off-shore, în paradisuri fiscale cu reglementări opace, pentru a-şi ascunde averile. Totuşi, folosirea companiilor off-shore nu este o practică ilegală.
Mai multe personalităţi din sport sunt menţionate în documente Panama Papers, inclusiv fostul preşedinte UEFA, Michel Platini, sau fotbalistul argentinian Lionel Messi, câştigătorul Balonului de Aur. Fotbalul este cel mai invocat sport în cadrul anchetei, dar 11 hocheişti din NHL şi cel puţin 5 jucători de golf au folosit companii off-shore pentru a-şi administra finanţele.
Potrivit unor documente care provin din arhivele firmei de avocatură panameze Mossack Fonseca, specializată în administrarea companiilor off-shore, a fost identificat cazul lui Juan Pedro Damiani, avocat şi membru al Comisiei de Etică a FIFA din 2006. Potrivit datelor L’Equipe, avocatul uruguayan asista, de asemenea, la crearea unor companii-paravan pentru operaţiuni financiare. Documentele arată că Damiani a lucrat cu trei dintre principalii suspecţi în scandalul de corupţie de la FIFA: Eugenio Figueredo, Hugo Jinkis şi Mariano Jinkis.
Iată ce apare într-un document citat de un tribunal din Geneva, potrivit L’Equipe: "Hugo Jinkis şi Mariano Jinkis, tată şi fiu, negociatori de drepturi TV, ar fi plătit milioane de dolari în mod ilegal, pe sub masă, către oficiali FIFA, în scopul de a obţine, la preţuri preferenţiale, drepturile de difuzare a meciurilor de fotbal. Banii ar fi trecut prin compania lor off-shore Cross Trading, înregistrată de Mossack Fonseca. Cinci milioane de dolari au fost plătiţi în acest scop, într-un cont bancar elveţian al FIFA, în iunie 2013".
Michel Platini, suspendat din orice activitate legată de fotbal, după o anchetă amplă a FIFA, ar fi utilizat sistemul off-shore, după ce a fost ales preşedinte al UEFA în 2007. Potrivit L’Equipe, Platini a fost ajutat de către casa de avocatură Mossack Fonseca pentru a administra Balney Enterprises Corp, o companie offshore creată în Panama, la 6 decembrie 2007. Prin intermediul unui comunicat oficial, Michel Platini a precizat: "Locuiesc în Elveţia începând din 2007, iar toate conturile mele, toate investiţiile mele şi conturile bancare sunt cunoscute de către autorităţile elveţiene, nu am nimic altceva de spus. În cazul în care cineva doreşte informatii suplimentare, consultaţi banca mea.". Întrebat de publicaţia Le Monde, avocatul lui Platini, Thibaut D’Ales, a dat asigurări că nu are cunoştinţă despre existenţa companiei Balney Enterprises Corp.
Potrivit anchetei Panama Papers, Lionel Messi ar fi creat o companie off-shore în Panama, Mega Star Enterprises. Numele fotbalistului argentinian apare în arhivele aceleiaşi firme de avocatură menţionată mai sus, Mossack Fonseca, în iunie 2013, la doar o zi după deschiderea procedurilor de urmărire penală pentru evaziune fiscală, pe numele fotbalistului, de către justiţia spaniolă. Totuşi, folosirea companiilor off-shore nu este o practică ilegală. Lionel Messi a anunţat că va acţiona în judecată un ziar din Spania, pentru defăimare, după ce numele său a apărut în investigaţia Panama Papers. Ziarul spaniol El Confidencial a publicat fotografii cu semnăturile lui Lionel Messi şi al tatălui său pe contractul pentru crearea companiei off-shore Mega Star Enterprises.
Lionel Messi şi tatăl său, Jorge Horacio Messi, sunt în prezent urmăriţi penal în Spania pentru evaziune fiscală, prejudiciul calculat fiind de peste 4 milioane de euro. Ei au fost acuzaţi de crearea unor companii fictive din Belize şi Uruguay pentru a se sustrage de la plata impozitului pe venit din drepturile de imagine. În cazul în care jucătorul ar fi disculpat, tatăl său riscă să fie condamnat la închisoare. Ambii au negat acuzaţiile şi au dat vina pe un fost consultant financiar. Ulterior, Jorge Messi a făcut o plată voluntară în valoare de 5 milioane de euro, drept corecţie morală pentru inadvertenţele apărute, în august 2013. Compania Mega Star nu a fost menţionată în ancheta justiţiei spaniole.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.