Amenzi de până la 10 ori mai mari pentru practici abuzive asupra consumatorilor de energie electrică

Amenzi de până la 10 ori mai mari pentru practici abuzive asupra consumatorilor de energie electrică
Prestatorii de servicii vor plăti amenzi de până la zece ori mai mari pentru eventualele practici abuzive asupra clienţilor finali de energie, sancţiunile putând ajunge până la 10% din cifra de afaceri, potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Economiei.
Prevederile sunt incluse în proiectul de lege a energiei electrice, care vizează transpunerea în legislaţia naţională şi asigurarea aplicării unor norme europene.
Proiectul nominalizează mai multe tipuri de contravenţii, printre care prestarea de activităţi fără autorizare, nerespectarea normelor emise de ANRE sau obligaţiilor legale, refuzul nejustificat de acordare a accesului la reţele de interes public, tratamente discriminatorii şi anticoncurenţiale sau sistarea nejustificată a alimentării cu energie.
Amenzile vizează atât persoanele fizice, cât şi companiile. Pentru proiectarea, executarea şi verificarea instalaţiilor electrice fără atestat sau autorizaţie, o persoană fizică poate plăti o amendă de minim 2.500 lei, iar refuzul nejustificat de a acorda acces oricărui solicitant la reţele de interes public poate fi sancţionat cu până la 20.000 lei.
În cazul companiilor, amenzile pornesc de la 20.000 lei şi pot ajunge la un milion de lei sau 1-10% din cifra anuală de afaceri. Cea din urmă va fi aplicată pentru nerespectarea cerinţelor de independenţă a operatorului de distribuţie sau operatorului de transport şi de sistem sau a reglementărilor privind controlul direct sau indirect asupra unor întreprinderi din sectorul producerii, furnizării, distribuţiei sau transportului de energie electrică, se arată în proiect.
Pentru protecţia consumatorilor, proiectul mai impune furnizorului de energie electrică să pună la dispoziţia clienţilor casnici puncte unice de contact, conform reglementărilor ANRE, pentru informarea acestora cu privire la drepturile lor, la legislaţia în vigoare şi la căile de soluţionare a litigiilor în cazul unor dezacorduri sau plângeri.
Totodată, legea dispune înfiinţarea unei comisii de soluţionare a disputelor, ca organism independent extrajudiciar, organizat în cadrul ANRE, care să soluţioneze disputele între participanţii la piaţa de energie electrică. În acelaşi sens, este stipulat dreptul clienţilor finali de energie electrică de a apela la serviciile unui mediator.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.