Ambasadorul Norvegiei a verificat stadiul lucrărilor de la Muzeul Maramureşului din Sighet

Ambasadorul Norvegiei a verificat stadiul lucrărilor de la Muzeul Maramureşului din Sighet

Județul Maramureș îl are ca oaspete astăzi, 5 aprilie, pe ambasadorul Norvegiei în România, Oystein Houdkinn. Ambasadorul Norvegiei a fost prezent azi și în Sighetu Marmației, la Muzeul Satului, unde se desfășoară un proiect comun româno-norvegian de restaurare a unor instalații hidraulice tradiționale. 

Județul Maramureș îl are ca oaspete astăzi, 5 aprilie, pe ambasadorul Norvegiei în România, Oystein Houdkinn. La primele ore ale dimineții acesta s-a aflat în biroul președintelui Consiliului Județean (CJ) Maramureș, unde a fost prezent și prefectul Sandu Pocol. Delegația oficială, după discuțiile avute cu prefectul și președintele CJ, a efectuat o vizită la Turnul Măcelarilor din municipiu, obiectiv care se restaurează cu banii norvegienilor. Ambasadorul Norvegiei a fost prezent azi și în Sighetu Marmației, la Muzeul Satului, unde se desfășoară un proiect comun româno-norvegian de restaurare a unor instalații hidraulice tradiționale.

Acest proiect implică amenajarea, în spațiul Muzeului Satului, pe malul râului Ronisoara, adiacent acestui spațiu, a două mori de apă, una din Ieud, datată în anul 1570, și una din Berbesti, datată 1912. Tot în cadrul acestui proiect vor mai fi restaurate o piuă de sumane, șase vâltori și o palincie. În acest fel, Muzeul Satului se va întregi cu tot ceea ce este specific unui sat tradițional maramureșean.  

Proiectul comun româno-norvegian este finanțat de Consiliul Europei din fonduri structurale, cu o contribuție locală asigurată de Consiliul Județean Maramureș. Ideea restaurării, montării și punerii în funcțiune a unor instalații tehnice acționate de apa au fost cuprinse de dr. Mihai Dancus, directorul Muzeului Maramureșului, încă în anul 1974 în planul tematic al muzeului. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.