Pagubele cauzate de mistreți au fost subiectul unei ședințe la Instituția Prefectului. Autoritățile s-au așezat la masa discuțiilor în urma mai multor sesizări venite de la cetățeni, disperați că animalele sălbatice le distrug toată munca. Ar fi necesară modificarea legii vânătorii. Este de altfel apelul pe care îl tot fac mai mulți primari, de o bună perioadă, dar toate demersurile în acest sens se blochează prin sertarele ministerelor din București.

În tot acest timp, oamenii depun memorii prefectului. Spre exemplu, săptămâna trecută, s-a depus un memoriu de către cetățeni din satul Vălenii Lăpușului,  care au cerut ajutor pentru a rezolva problema mistreților. Animalele intră în sat, rup gardurile și pătrund în curțile oamenilor, distrugând tot ce le iese în cale. Sunt în număr tot mai mare, încearcă să intre și în adăposturile pentru animale, distrug pășunile și fânețele și nu mai cultivă nimeni nimic. Mai mult, animalele sunt și purtătoare de pestă porcină africană.

Numeroase pagube produse de mistreți s-au înregistrat și în comuna Recea. Probleme sunt și la Baia Sprie. Modificarea Legii vânătorii trebuie făcută de urgență, a spus primarul din Mireșu Mare.

Prefectul Vasile Moldovan a declarat că va fi constituit un colectiv tehnic de lucru din reprezentanții autorităților administrației publice locale, instituțiilor publice cu atribuții în acordarea de despăgubiri, juriști și reprezentanți ai proprietarilor fondurilor de vânătoare și administratori de fonduri cinegetice (Direcția Silvică Maramureș și AJVPS), reprezentanți ai asociațiilor/cetățenilor. Cu toții vor propune atât proceduri de prevenție, respectiv de acordare a despăgubirilor, dar și de modificare a legislației în domeniu care vor fi transmise ministerelor, respectiv parlamentarilor pentru inițiativă legislativă pentru prezentarea și dezbaterea în comisii, iar ulterior în plen.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.