AGROMETEO: Starea de vegetație a culturilor agricole va fi, în general, normală în perioada următoare

AGROMETEO: Starea de vegetație a culturilor agricole va fi, în general, normală în perioada următoare

 Ritmurile de vegetație ale culturilor de toamnă vor fi, în general, normale în cea mai mare parte a țării și mai lente în zonele agricole din centrul și nordul țării, în timp ce rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă se va încadra în limite satisfăcătoare, reiese din prognoza agrometeorologică, valabilă pentru perioada 16 – 22 martie, publicată, miercuri, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În acest interval va predomina o vreme în general normală sub aspect termic, la scara întregii țări. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între—1 și 9 grade Celsius, limite apropiate de mediile multianuale, în aproape toată țara.
Sub aspect pluviometric, precipitațiile prognozate vor fi predominant sub formă de ploaie pe aproape întreg teritoriul agricol, dar și mixte în nordul țării, acestea fiind însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului. De asemenea, în zonele joase se va semnala ceață.
Din punct de vedere agrometeorologic, rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură ale țării. În cea mai mare parte a Moldovei, local în sud-vestul și centrul Transilvaniei, izolat în nordul Munteniei, centrul, sudul și sud-estul Dobrogei, se vor înregistra deficite moderate de apă în sol.
Ritmurile de vegetație ale culturilor de toamnă vor fi, în general, normale în cea mai mare parte a țării și mai lente în zonele agricole din centrul și nordul țării. În funcție de data semănatului și agrotehnica aplicată, culturile de orz și grâu de toamnă își vor continua în bune condiții fazele de formare a frunzei a treia și înfrățire (35-100%), precum și începutul alungirii paiului (10-30%). Uniformitatea și vigurozitatea plantelor se va menține în general medie și bună, respectiv medie și slabă în culturile întârziate fenologic.
Sub aspect fenologic, rapița va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (9-16 frunze) în toate bazinele de cultură, precum și local alungirea tulpinii și apariția inflorescențelor în sud-estul țării, starea de vegetație a plantelor fiind pe ansamblu bună și medie. De asemenea, semințoasele se vor afla în stadiul de repaus vegetativ în majoritatea plantațiilor, iar la sâmburoase se va continua umflarea mugurilor de rod, înmugurirea și izolat înflorirea la soiurile timpurii (cais, piersic). În cea mai mare parte a podgoriilor, la vița-de-vie se va înregistra faza de ‘plâns’, iar în nordul și centrul țării se va continua repausul vegetativ.
Lucrările agricole de sezon (fertilizări faziale la cerealierele de toamnă, pregătirea patului germinativ și însămânțarea culturilor de primăvară din prima urgență, executarea lucrărilor de întreținere în vii și livezi etc.) vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitații.
Specialiștii agrometeorologi recomandă ca, în perioada următoare, să se efectueze arăturile în vederea însămânțărilor de primăvară, continuarea controlului biologic pentru determinarea vigurozității plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu și rapiță), precum și a evoluției mugurilor de rod la pomii-fructiferi și vița-de-vie, administrarea de îngrășăminte minerale pe bază de azot și potasiu la culturile de toamnă semănate în perioada optimă, continuarea lucrărilor de întreținere în plantațiile pomi-viticole (tăieri, fertilizări, tratamente fito-sanitare) și declanșarea pregătirii patului germinativ și semănatul culturilor de primăvară din prima urgență (orzoaică, borceag, mazăre), pe suprafețele cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.