ADIGIDM Maramureș: Sisteme de colectare inteligente pentru maramureșeni

5 proiecte din Maramureș acceptate în lista finală de investitii prin PNRR, componenta C3- managementul deșeurilor. Proiectele privesc construirea de insule ecologice digitalizate în Baia Mare, Sighetu Marmației, Târgu Lăpuș, Baia Sprie și Șomcuta Mare.

Cea mai mare valoare a investițiilor va fi pe Baia Mare, de peste 18,6 milioane de lei, urmată de Sighetu Marmației cu 4,6 milioane de lei. Insulele ecologice digitalizate sunt puncte de colectare a deșeurilor menajere, pe 5 tipuri de fracție: rezidual, biodeșeu, plastic/metal, hârtie/carton și sticlă.

Accesul la aceste puncte se va face prin intermediul unor cartele de acces. Fiecare apartament va fi arondat la câte o insulă. Un astfel de punct va deservi minimum 200 de apartamente. Cantitățile de deșeu depuse de fiecare utilizator vor fi contabilizate în contul acestuia, aplicându-se principiul „plătește după cât arunci”. Recipienții de colectare vor fi dotați cu senzori de umplere.

În Municipiul Baia Mare se vor construi 200 de astfel de insule, supraterane și subterane. Acestea vor fi prevăzute cu sistem anti-vandalism”, a declarat Romeo Dobocan, director executiv ADIGIDM Maramureș.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.