ACTUALITATEA MARAMEDIA: Persoanele cu deficiențe grave de vedere vor avea cerul în mâinile lor / La Satulung, liberalii sunt pregătiţi pentru alegeri

ACTUALITATEA MARAMEDIA: Persoanele cu deficiențe grave de vedere vor avea cerul în mâinile lor / La Satulung, liberalii sunt pregătiţi pentru alegeri

Prin intermediul unor diagrame tactile, cele mai populare constelații vor putea fi descoperite de acum și de persoanele cu deficiențe grave de vedere. O expoziţie specială dedicată lor şi nu numai este în curs de finalizare la Complexul Astronomic din Baia Mare. Demersul este posibil prin intermediul unui proiect care a obţinut finanţare de la Administraţia Fondului Cultural Naţional. 

În perioada februarie – noiembrie a acestui an, Complexul Astronomic Baia Mare este beneficiarul unei finanțări nerambursabile în valoare de aproape 49.000 de lei din partea Administrației Fondului Cultural Național, pentru proiectul ”Cerul în mâinile tale”, proiect clasat pe primul loc la aria patrimoniu cultural imaterial. ”Cerul în mâinile tale” este unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale Complexului Astronomic Baia Mare, care își propune să accesibilizeze într-un mod spectaculos cerul, cu constelațiile lui, pentru persoanele cu dizabilități de vedere și să permită vizitatorilor obișnuiți captarea unei experiențe senzoriale speciale, empatice, prin intermediul unui joc de roluri. În rezumat, una dintre expozițiile de bază cu o valoare recunoscută la nivel internațional, expoziția digitală multimedia ”Constelații Românești Tradiționale”, o spectaculoasă punere în scenă a patrimoniului cultural imaterial – cunoștințele de astronomie populară ale românilor, va fi transformată și îmbogățită cu dispozitive și repere care să permită receptarea tactilă și auditivă a informației, într-un context special și în cadrul unor serii de activități cu publicul cu dizabilități și cel obișnuit. Această expoziție de diagrame tactile va fi itinerată anul acesta în mai multe localități din țară, la muzee și planetarii.

Lista candidaţilor PNL la alegerile din 5 iunie este aproape gata în judeţul Maramureş, au anunţat recent cei din conducerea organizaţiei judeţene. Până la finalul acestei luni se va anunţa şi lista completă a candidaţilor. Una dintre localităţile unde candidatul a fost deja validat şi prezentat oficial este comuna Satulung. Dorel Ioan Stejeran este candidatul susţinut de Partidul Naţional Liberal Maramureş pentru funcţia de primar al acestei localităţi. Lansarea candidatului a avut loc ieri, la Căminul cultural ”Ioan Buciuman Spiridon” din comuna Satulung, în prezenţa copreşedintelui PNL Maramureş, Ovidiu Nemeş, a secretarului Gheorghe Marian şi a altor reprezentanţi din conducerea judeţeană a partidului. Potrivit liderilor politici, dorinţa de a face performanţă în alegerile locale a fost regăsită şi la Satulung, motiv în plus pentru conducerea PNL Maramureş de a-şi exprima încrederea în capacitatea echipei liberale din comuna Satulung. Candidatul susţinut de PNL Maramureş la primăria comunei Satulung este Dorel Ioan Stejeran. Liberalul nu este la prima sa competiţie electorală de acest fel, acesta candidând şi în 2012 pentru primăria Satulung. I-au lipsit atunci câteva voturi pentru a câştiga bătălia cu social-democratul Bujorel Mureşan. La acţiunea de la căminul cultural au participat şi mai mulţi localnici, care au sărbătorit 8 Martie în avans alături de echipa liberală. 

Emisiunea Actualitatea MaraMedia 09.03.2016

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.