Actorul Volodimir Zelensky a fost ales noul președinte al Ucrainei

Volodimir Zelensky a fost ales noul președinte al Ucrainei cu 73 la sută din voturi, potrivit exit-pollului, relatează AFP, câștigând astfel alegerile în fața lui Petro Porshenko. Și BBC anunță victoria lui Zelensky cu peste 70 la sută, care notează că președintele Ucrainei are puteri însemnate în ce privește securitatea, apărarea și politica externă a țării.

„Am reuşit împreună. Nu vă voi dezamăgi niciodată”, a spus Zelenski, într-un discurs după anunţarea exit-poll-ului, susţinut în cartierul său general de campanie, unde a ieşit imediat pentru a le mulţumi susţinătorilor, transmite Agerpres.

„Cetăţeni ai ţărilor post-sovietice, uitaţi-vă la noi! Totul este posibil”, a adăugat el.

În acelaşi timp, Petro Poroşenko şi-a recunoscut înfrângerea şi l-a felicitat pe adversarul său, promiţând în acelaşi timp să nu părăsească viaţa politică.

Sondajele realizate la ieşirea de la urne „sunt evidente şi îmi dau toate motivele să îl sun pe adversarul meu şi să îl felicit”, a spus Poroşenko în faţa susţinătorilor săi.

„Accept această decizie, însă vreau să subliniez ferm: nu părăsesc viaţa politică”, a adăugat el, în contextul în care la sfârşitul lunii octombrie sunt prevăzute alegerile legislative.

În primul tur al al alegerilor din Ucraina desfășurat pe 31 martie, Zelensky, care a interpretat un rol de președinte ca actor, a obținut 30%, urmat de actualul președinte, Petro Poroshenko, cu 16,6%.

BBC a realizata după primul tur un scurt portret al lui Zelenski. A sfidat toate regulile de campanie electorală, refuzând să participe la mitinguri și să acorde interviuri, și pare să nu fi avut nici o viziune politică în afară de dorința de a fi nou și diferit. Prin utilizarea masivă a rețelelor sociale a ajuns la alegătorii tineri.

Disponibilitatea lui Zelenski de a vorbi atât rusa cât și ucraineană, într-o perioadă când drepturile lingvistice sunt un subiect sensibil, l-au făcut popular în estul Ucrainei, zonă vorbitoare de rusă.

Oligarhul exilat în Israel, Igor Kolomoiski, 56 de ani,  ar fi principalul sponsor al lui Zelenski.

Vasyl Holoborodko este președintele incoruptibil interpretat de Zelensky în serialul Sluga Poporului, aflat acum la al treilea sezon. Un simplu profesor de școală, ale cărui tirade împotriva corupției sunt filmate de unul dintre elevii săi, devin virale și îl catapultează pe Holoborodko la președinție.

Zelenski nu a prea dat interviuri, nu a vorbit cu presa, iar când a făcut-o s-a adresat doar instituțiilor media prietenoase cu el. A comunicat cu susținătorii săi prin intermediul mesajelor video postate pe Facebook și alte platforme similare. Cu ajutorul unor sloganuri creative, exprimate într-un limbaj specific tinerilor, el a reușit să mobilizeze electoratul tânăr din estul țării.

Însă o strategie mediatică inteligentă nu ar fi o explicație suficientă pentru succesul său. Explicația se regăsește probabil în politica ucraineană, care în ultimele decenii a avut o imagine dezastruoasă. Chiar și Poroșenko, care este nepopular, ba chiar urât de unii alegători, trebuie să se întrebe dacă și-a evaluat corect șansele de realegere. Ştire integral AICI

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.