Acţiuni de prevenire a „turismului electoral” efectuate de către poliţişti ai Serviciului Rutier

Acţiuni de prevenire a „turismului electoral” efectuate de către poliţişti ai Serviciului Rutier

Acţiuni de prevenire a „turismului electoral” efectuate de către poliţişti ai Serviciului Rutier, Compartimentului Prevenire şi Biroului de Poliţie Transporturi, la nivelul judeţului Maramureş în cadrul campaniei naţionale Votează legal!mita şi votul ilegal înseamnă închisoare!Miercuri, 25 iulie, a.c., poliţişti din cadrul tuturor formaţiunilor rutiere de pe teritoriul judeţului Maramureş, au fost angrenaţi într-o activitate de prevenire a infracţiunilor de vot ilegal multiplu. 15 micro-filtre au fost organizate la nivel judeţean, pe principalele artere de circulaţie şi rute frecventate de transportatorii de persoane.
Poliţiştii au informat conducătorii auto cu privire la prevederile art. 54, lit. b) din Legea 3/2000, de organizare a referendumului şi anume, fapta alegătorului care votează de mai multe ori în ziua referendumului constituie infracţiune, şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.Orice autovehicul destinat transportului de persoane, despre care există suspiciuni cu privire la legalitatea activităţii de transport în ziua referendumului, poate face obiectul verificării poliţiştilor care au datoria de a transmite datele obţinute, la nivel naţional. Participanţii la traficul rutier au primit informări referitoare la o altă infracţiune, aceea de a împiedica, prin orice mijloace, dreptul cetăţenilor la vot.Împiedicarea, prin orice mijloc, al unui cetăţean cu drept de vot, de a-şi exerciat acest drept la referendum, constituie faptă penală şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.  În acelaşi context de prevenire a „turismului electoral”, la nivel naţional s-a semnat un protocol între Ministerul Administraţiei şi Internelor şi societăţile naţionale de transporturi feroviare C.F.R. Călători şi C.F.R. Infrastructuri.
În baza acestui protocol şi prin grija poliţiştilor din cadrul Biroului de Transporturi Maramureş, au fost distribuite la nivel judeţean, materiale promoţional cu mesajul campaniei Votează legal ! mita şi votul ilegal înseamnă închisoare!
Astfel, în zilele de 26, 27 şi 28 iulie, fiecare călător C.F.R., va primi, odată cu biletul de tren, un pliant care rezumă prevederile legislaţiei în domeniul referendumului.
La nivel judeţean, toate structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor participă activ la acţiunile preventive, scopul fiind preîntâmpinarea oricăror acte antisociale de periclitare a siguranţei cetăţeanului şi procesului legal de desfăşurare a referendumului din data de 29 iulie.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.