Video|Acoperișurile a două case din lemn de la Muzeului Satului s-au prăbușit

Acoperișurile a două case de lemn de la Muzeului Satului din Sighetu Marmației s-au prăbușit. Reprezentanții instituției de cultură spun că acoperișurile au cedat din cauza greutății zăpezii din această iarnă.

Muzeul cuprinde peste 30  de case, dar și alte construcții care se regăseau în gospodăriile maramureșenilor și prezintă satul tadițional. Cea mai veche construcție conservată în muzeu este biserica, însă sunt și case vechi de sute de ani. Din cauza deteriorării și a greutății zăpezii, câteva acoperișuri au cedat.

”A fost o perioadă cu multă zăpadă, mai mult zăpada a fost îngreunată de apa de ploaie deoarece după ce s-a depus zăpada au urmat 2-3 zile cu ploaie. Ploaia a îngreunat zăpada și au cedat o parte din grinzi și s-au prăbușit acoperișurile la două căsuțe. Încercăm cât de repede să refacem acoperișurile, măsurile pe care le luăm vor fi mai de siguranță decât anterior, asta însemnând o densitate mai mare la grinzi și la corni și după aia urmează învelitoarea cu șindrilă”, a spus Grigore Hotico, muzeograf.

Muzeograful Grigore Hotico spune că ar fi nevoie de reparații și la acoperișurile altor case din muzeu.

”Deocamdată lucrăm cu mijloace proprii, cu materialele noastre, avem tot timpul un stoc de material în mod preventiv pentru orice eventualitate, că nu e prima dată când s-au întâmplat necazuri de genul ăsta. Tot timpul apar neprevăzute, vânt puternic, ploi abundente, o serie de factori de mediu combinați duc la avarii. În general sunt în stare bună acoperișurile, mai necesită completări de șindrilă, câte un element de susținere, dar în general sunt în stare bună”, a adăugat muzeograful.

Reprezentanții muzeului spun că lucrările de reparații la cele două case vor fi finalizate în cel mult o lună și jumătate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.