690 de ani de la prima consemnare a orașului Baia Mare și istoria monetăriei la Főtér Fesztivál 2019

Luni, prima zi de Főtér Fesztivál 2019 – Zilele Maghiare Băimărene a fost dedicată istoriei locale. În curtea Monetăriei de odinioară, azi Muzeul de Istorie și Arheologie, a avut loc prezentarea istoriei orașului Baia Mare de acum 690 de ani de la prima atestare documentară rămasă, despre diploma privilegiată consemnată de regele maghiar Karoly Róbert I., s-a lansat cartea ilustrată Baterea monedelor Băimărene publicată de Asociația Baia Mare virtuală. În deschiderea evenimentului elevi ai Liceului de Artă Baia Mare au susținut un spectacol de muzică clasică.

Balogh Béla arhivar pensionar a explicat că diploma privilegiată din 1329, documentul original a primei consemnări documentare a orașului Baia Mare,cu numele de Rivulus Dominarum  și orașului Baia Sprie cu numele de Mons Medius, orașe care au avut un jude comun, nu a rămas posterității, ci doar o consemnare din anul 1400 într-un act judecătoresc. Orașul în schimb a existat cu mult timp înainte,  dovadă descoperirile arheologice, a spus specialistul în istoria orașului. Există rămășițe a unor locuințe din secolul 7-8.  Primele localități din zona băimăreană au apărut în jurul 1241 după invazia tătarilor. Datorită zăcămintelor miniere s-au stabilit în zonă sașii, care au contribuit la dezvoltarea acestor așezăminte. Pe vremea regelui Carol Robert I. apar și primele monede de forint de aur, de aceea locuitorii zonei devin preocupați de exploatarea aurului, a spălării aurului și topirea acestuia. Regele maghiar Ludovic cel Mare în 1347 înnoiește și reconfirmă drepturile orașului, acordă drepturi și privilegii pentru organizarea mineritului, ocazie cu care Baia Mare primește statutul de oraș liber regal. În 1367 se  stabilește regimul mineritului, se pun bazele principiilor unice la legea mineritului din zonă. Datorită acestor privilegii orașul Râul Doamnelor se dezvoltă rapid, iar locuitorii zonei devin bogați.

Lucrarea Baterea monedelor băimărene a fost prezentată de însuși autorul acesteia, Pintér Zsolt. Istoria ilustrată a monedelor bătute în Baia Mare este o prezentare în limbajul pe înțelesul tuturor, fără a se adâncii prea mult cu termenii științifice, aliniat la sloganul din acest an al Főtér Fesztivál 2019 – Tradiție în limbajul zilelor noastre. Lucrarea reprezintă istoria monetăriei din Baia Mare prin prisma monedelor bătute aici, monetărie care a funcționat de mai bine de 500 de ani. Baia Mare a asigurat o treime din exploatarea zăcământului de aur a regatului Maghiar. Încă din anii 1387-1437 dinarii și florinii de aur poartă pe revers litera N, care mai mult probabil vine de la numele orașului în limba germană Neustadt. Din anul 1508 , mai multe secole monedele bătute  poartă simbolul NB de la numele Nagybánya. Pe vremea lui Josif al II.-lea doar simbolul literei G de pe monede face referire la orașul Baia Mare.  Istoria de aproape cinci secole a monetăriei din Baia Mare se termină la mijlocul secolului XIX. Prima zi a Főtér Fesztivál 2019 – Zilele Maghiare Băimărene s-a încheiat cu o seară de Quiz.

 

.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.