28 IULIE în presa de odinioară

În 28 iulie 1901, ziarul local Nagybánya és vidéke anunță că în septembrie 1902 se va deschide prima școală primară de stat în Baia Mare. Cu câteva luni în urmă Baia Mare a s-a adresat Ministerului Culturii cu cererea de a prelua școlile primare în grija statului la care s-a primit un răspuns pozitiv.

Din același ziar aflăm despre raportul Camerei de Comerț și Industrie Debrecen cu privire la  zonele bogate în caolin din Baia Mare și Baia Sprie și propune  înființarea unei fabrici de porțelan.

În 28 iulie 1904, Nagybánya scrie despre incendiul care a devastat 18 case cu anexele aferente împreună cu grâul și furajele stocate la Coltău. A fost în pericol și biserica din localitate, însă datorită copacilor din zonă au salvat-o de la incendiu. Din păcate, puține dintre clădiri au fost asigurate. Noroc că incendiul a izbucnit ziua și nu noaptea, datorită secetei prelungite de câteva săptămâni și vântul ar fi distrus toată localitatea. Fântânile fiind secate, apa necesară stingerii incendiului a fost adus din Lăpuș, de lângă podul de la Cătălina. La stingerea incendiului au participat și pompierii din Baia Mare.

Pentru ajutorarea celor care au suferit pierderi în urma incendiului, Tineretul băimărean va organiza un concert caritabil urmat de o seară de dans.

În 28 iulie 1912, Nagybánya és vidéke descrie programul deschiderii expoziției naționale de pictură. În 31 iulie și 1 august se organizează primirea și cazarea oaspeților. La ora 10:00 în grădina Coloniei Pictorilor are loc un concert militar. Deschiderea oficială a expoziției la ora 11:00 va avea loc în prezența lui grof Zichy János, ministrul Cultelor și învățământului. Prânzul se va lua în Parcul Széchenyi, iar de la 8:00 seara, în grădina Coloniei Pictorilor are loc spectacolul de teatru oferit de Gésák, urmat de cina din sala mare a Hotelului Sfântul Ștefan.

În 28 iulie 1941, ziarul Ellenzék, anunță înființarea Muzeului Mineritului la Baia Mare. Proiectul este menit să dezvolte turismul în Baia Mare, orașul fiind renumit de minereurile rare și peisajul pitoresc.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.