VIDEO | 24 de focare de pestă porcină africană sunt active în prezent în județul Maramureș

24 de focare de pestă porcină africană sunt active în prezent în județul Maramureș, iar 13 focare sunt în curs de stingere. Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș atrag atenția producătorilor să respecte întocmai recomandările privind circulația suinelor, mai ales că se apropie sărbătorile de iarnă, perioadă în care se sacrifică un numr mare de porci.

Situația evoluției pestei porcine africane  în județul Maramureș arată că lucrurile merg într-o direcție bună, spune Vasile Pop, director executiv adjunct DSVSA Maramureș.

”În acest moment avem active 24 de focare de pestă porcină africană și alte două suspiciuni care sunt în acest moment în lucru în laborator. Există 13 focare care sunt în curs de stingere , ceea ce face că diferența, ne face să credem, în Maramureș, lucrurile merg spre bine, spre stingerea cât mai multor focare, dar, urmează o perioadă în care circulația porcului, din păcate este în preambulul sărbătorilor, iar producătorii încep să miște porcii, un lucru care, din punct de vedere a evoluției pestei porcine africane, nu este foarte îmbucurător, pentru că există riscul de a pune virusul în mișcare”, spune Vasile Pop, director executiv adjunct DSVSA Maramureș.

Pentru a evita răspândirea virusului, directorul executiv adjunct al DSVSA Maramureș prezintă o serie de recomandări.

Rugăm toți cetățenii să încerce să consume porcii pe care îi au în gospodărie pentru consum propriu, și să evite, în special din zonele care sunt, cu focare în evoluție, să evite mișcarea acestora. Aceasta este o obligație pe care noi am transmis-o inclusiv celor incriminați, celor care au focare,  cât și primăriilor, să anunțe populația, ca în acele zone în care evoluează focare de pestă porcină, circulația porcului este interzisă 45 de zile”, precizează directorul executive adjunct al DSVSA Maramureș, Vasile Pop.

De regulă, strict în luna decembrie, din cauza faptului că tot mai mulți proprietari își sacrifică porcul, eliminând biotopul, se elimină și riscul apariției pestei, explică specialiștii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.