160 de ani de la nașterea pictorului băimărean Ferenczy Károly
Născut în data de 8 februarie 1862 la Viena, pictorul Károly Ferenczy este un reprezentant de marcă al Centrului Artistic Baia Mare.
Începe să studieze dreptul şi economia, dar îşi întrerupe studiile dedicându-se carierei artistice. Studiul artei îl începe la München, dar îşi desăvârşeşte educaţia artistică la Paris, în cadrul Academiei Julian, între 1887-1889 şi în 1894.
Se stabileşte pentru patru ani la Szentendre – Ungaria (1889-1892), după care se mută la München, unde activează până în 1898. În 1895 îl întâlneşte pe Simon Hollósy şi în 1896 se alătură grupului de artişti care vine pentru prima dată la Baia Mare, fiind unul dintre cei mai importanţi artişti băimăreni, care contribuie nemijlocit la întemeierea coloniei permanente de pictură. Nu lipsit de importanţă este faptul că, pentru o perioadă, Károly Ferenczy îşi stabileşte reşedinţa la Baia Mare, realizând aici lucrări remarcabile ce îl fac cunoscut în viaţa culturală a capitalei maghiare, unde în 1905, este numit profesor la Şcoala de desen după model. Îşi mută definitiv reşedinţa la Budapesta, şi în 1907 este numit profesor la Şcoala Superioară de Arte Plastice.
Károly Ferenczy reprezintă una dintre personalităţile de vârf din cadrul grupurilor de creatori care au definit profilul identitar al Centrului Artistic Baia Mare, el contribuind substanţial deopotrivă la edificarea colonismului permanent şi a Coloniei de artă din Baia Mare.
În 1898 este unul din cei 8 semnatari ai unei petiţii în temeiul căreia Primăria băimăreană demarează în 1900 construirea atelierelor de creaţie din Colonia pictorilor. Pe de altă parte, în 1902 pune bazele fondării învăţământului artistic propriu-zis băimărean prin înfiinţarea Şcolii Libere de Pictură împreună cu Béla Iványi Grünwald, István Réti şi János Thorma. În cadrul acestei instituţii a desfăşurat o intensă activitate didactică, mai întâi în sezoane anuale complete (1902-1905), apoi aproape anual după 1905, pe durata sezoanelor de vară îndrumând şi făcând corectură atât pentru cursanţi băimăreni cât şi pentru coloniştii temporari recrutaţi dintre studenţii Şcolii Superioade de Arte Plastice de la Budapesta deplasaţi la Baia Mare pentru studii de vară în plein air. Notorietatea sa a făcut ca în anul 1911, la înfiinţarea Societăţii Pictorilor Băimăreni, să fie ales primul preşedinte al nou înfiinţatei societăţi, funcţie pe care o deţine până în 1917, fiind una din valorile artistice de prim rang, ce definesc perioada timpurie a Centrului Artistic Baia Mare.

Studiul integral realizat de pictorul băimărean Ioan Angel Negrean poate fi citi în întregime pe pagina web a Muzeului Județean de Artă – Centrul Artistic Baia Mare

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.