136 de ani de la nașterea pictorului băimărean Krizsán János
János Krizsán  s-a năcut în 27 ianuarie 1886, la Cavnic  și a trăit până în 7 aprilie 1948, a decedat în Baia Mare.
Este un pictor din cea de-a doua generație a Școlii de la Baia Mare, a cărui formație artistică se fundamentează în mod esențial pe studiile făcute în perioada 1902-1908 cu István Réti și Béla Iványi Grünwald la Baia Mare, în cadrul Școlii Libere de pictură.
János Krizsán devine, alături de de Jenő Maticska, important artist de origine locală, propulsat pe scena vieții culturale de învățământul artistic băimărean și beneficiază, la fel ca acesta, de bursa de studii instituită de Primăria Baia Mare, fapt care îi permite să studieze în 1906-1907 la München.
Din 1909 lucrează independent, desfășurând o prodigioasă și controversată activitate administrativă, pedagogică și de creație artistică.
În 1922 este ales membru titular al Societății Pictorilor Băimăreni, în 1928 este ales casier al acestei societăți, iar între 1927-1935 și 1940-1944 conduce Școala de Arte Frumoase.
Pe parcursul a peste 3 decenii, a desfășurat o intensă activitate expozițională, concentrată îndeosebi în expozițiile anuale ale Societății Pictorilor Băimăreni și în expozițiile de pictură și sculptură prezentate de Sindicatul de artiști, scriitori și ziariști din Baia Mare.
”Selecții relevante pentru creația lui Krizsán au fost incluse în expozițiile de bază din anii 1961,1968,1984, precum și în numeroase expoziții tematice realizate de Muzeul de Artă din Baia Mare.
Faptul că a crescut la Baia Mare dă o nota de culoare locală și profunzime operelor sale. A conspectat natura și s-a aplecat cu devoțiune asupra peisagisticii.
Vă invităm sa revedeți tabloul „Topirea zăpezii”, unde a redat spectacolul naturii de o manieră impresionantă într-o viziune realista! – ne îndeamnă Róbert Strébeli, managerul Muzeului Județean de Artă – Centrul Artistic Baia Mare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.