VIDEO | 1 Septembrie marchează și începutul Anului Nou Bisericesc

 1 Septembrie marchează și  începutul Anului Nou Bisericesc. Spre deosebire de Anul Nou civil, care începe la data de 1 ianuarie, Anul Nou Bisericesc începe la data de 1 septembrie.

BETA: Potrivit tradiţiei moştenite din Legea Veche, în prima zi a lunii septembrie ar fi început Creaţia lumii. Conform Sinaxarului din Minei, data aceasta de 1 septembrie pentru începutul anului bisericesc a fost împrumutată de la evrei care sărbătoreau atunci anul civil.

Mântuitorul Iisus Hristos şi-ar fi început activitatea publică în ziua de 1 septembrie, când a intrat în sinagogă şi a citit cuvintele prorocului Isaia care profeţeau despre Persoana Sa dumnezeiască: Începutul Anului Nou bisericesc a fost instituit de Sfinții Părinți la Sinodul I de la Niceea din anul 325. Ei au stabilit să se sărbătorească data de 1 septembrie ca un început al mântuirii creștinilor, în amintirea intrării lui Hristos în mijlocul adunării evreilor vestind tuturor anul bineplăcut Domnului.

Tot în ziua de 1 septembrie, Biserica a rânduit să fie pomenit Sfântul Cuviosul Dionisie Exiguul (cel Mic), din Dobrogea, care a alcătuit cronologia creştină, numărând pentru întâia oară anii începând de la Hristos.

Conform hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Românedin 2009, în această zi, în toate lăcaşurile de cult ortodoxe, se oficiază slujba de Te Deum. Slujba aceasta se săvârşeşte în semn de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate în anul care s-a încheiat, dar şi pentru a cere binecuvântarea lui Dumnezeu pentru noul an bisericesc.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.