VIDEO | Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, marcată în Sighetu Marmației

În urmă cu 31 de ani, poporul român a scris una din cele mai  impresionante pagini de istorie a României secolului XX, prin voința și în deplină unitate de cuget și simțiri-Revoluția din 1989. Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii a fost marcată astăzi în Sighetu Marmației prin depunerea unei jerbe de flori la mormântului eroului martir Florian Antoniu Tiberiu.

În decembrie 1989, la Timişoara, erau trase primele focuri de armă şi cădeau seceraţi sub gloanţe primii tineri ai Revoluţiei. Printre studenții care au murit la Timișoara în decembrie 1989 se numără și un sighetean, Antoniu Tiberiu Florian,  acesta era student la Facultatea de Mecanică Agricolă din Timișoara și a fost împușcat în cap în Căminul Studențesc fiindcă protesta împotriva regimului comunist.

Astăzi la mormântul eroului martir a avut loc un moment religios și s-au depus jerbe de flori.

”Astăzi este Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii și împreună cu colegii din Consiliul Local am dorit să aducem un omagiu eroului Revoluției, domnului Tiberiu Antoniu Florian, eroul sighetean. Trebuie să ne amintim mereu de acești oameni datorită cărora noi trăim astăzi în libertate și sperăm și în unitate”, a precizat Vasile Moldovan, primarul municipiului Sighetu Marmației.

La eveniment a participat și Sebastian Vălean, fost coleg de facultate al lui Antoniu Tiberiu Florian. Acesta a povestit ce s-a întâmplat în ziua de 17 decembrie 1989 în Timișoara.

”Pot să vă spun că a fost un om deosebit, unul dintre cei cărora le datorăm libertatea, am fost prieteni, am fost colegi. Așa a fost soarta, la uni să le ia viața și alții să trăiască. La Timișoara, o parte din studenți au ieșit în stradă, au avut ghinionul să fie împușcați de către armată, a fost în primele zile de Revoluție când armata a tras în manifestați, cel puțin în Timișoara unde eram noi, unii am avut zile, așa a fost să fie”, a spus Sebastian Vălean.

Cei prezenți au aprins și o lumânare în memoria lui Antoniu Tiberiu Florian, erou martir sighetean.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.