Ziua Naţională a României, sărbătorită în Baia Mare

1 Decembrie a fost ziua în care a fost aniversată nu doar Ziua Națională a României ci și Centenarul Marii Uniri de la Alba Iulia, acolo unde, în urmă cu 100 de ani, delegații maramureșeni s-au aflat în prima linie. Pentru a da dovadă de unitate, autoritățile locale și județene au participat, împreună, la toate manifestările dedicate acestei zile istorice, în municipiul Baia Mare.

Sâmbătă dimineața, la Batalionul 612 Artilerie Antitanc ”Maramureș” a avut loc dezvelirea unei plăci aniversare dedicată Centenarului Marii Uniri. După sfințirea plăcii memoriale și după ceremonia de la unitatea militară, autoritățile administrației publice locale împreună cu reprezentanții structurilor de apărare, ordine publică și siguranță națională au depus coroane de flori la monumentele reprezentative de pe raza municipiului reședință de județ. Evenimentele dedicate Zilei de 1 Decembrie au continuat în Piața Tricolorului pe strada Gheorghe Șincai, unde s-a desfășurat ceremonialul militar și religios dedicat Zilei Naționale a României. După realizarea dispozitivului, prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan a primit onorul, a salutat Drapelul de luptă și a trecut în revistă Detașamentul de onoare. După intonarea Imnului Național al României și oficierea serviciului religios de către un sobor de preoți au urmat alocuțiunile oficialităților prezente.

Între invitați s-a aflat și ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care a dat citire mesajului primului-ministru al României, Viorica Dăncilă, dar și parlamentari ai Maramureșului. Mesajul ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan a fost citit de prefectul de Maramureș, Vasile Moldovan. În mesajul transmis tuturor celor prezenți la manifestări, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a subliniat cât de important este faptul că, generația care trăiește ”100 de ani de România” poate aniversa această sărbătoare în pace, întreaga națiune celebrând frumos Centenarul Marii Uniri. După alocuțiunea primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a urmat defilarea detașamentului de onoare, tehnica militară din Garnizoana Baia Mare, respectiv tehnica din dotarea structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Manifestarea s-a încheiat cu un moment cultural-artistic și focuri de artificii.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.