ZIUA MONDIALĂ A APEI: Peste 100 de sigheteni au vizitat azi una dintre cele mai moderne stații de epurare din țară – cea de la Sighet

ZIUA MONDIALĂ A APEI: Peste 100 de sigheteni au vizitat azi una dintre cele mai moderne stații de epurare din țară – cea de la Sighet

 Peste 100 de persoane au vizitat azi Stația de epurare din Sighet. Vizitatorii au avut ocazia să facă vadă fluxul tehnologic, linia de tratare a apei și linia de deshidratare a nămolului. Aceste vizite au fost permise în cadrul evenimentului Ziua porților deschise, organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Apei.

Zeci de sigheteni s-au arătat interesați de evenimentul organizat la Stația de epurare din municipiu. Pentru că mulți dintre ei au fost și la vechea stație de epurare aceștia au fost curioși să vadă cum funcționează o stație modernă, dar și care este calitatea apei obținute.
„Astăzi,  de Ziua Mondială a Apei, am avut un aflux de aproximativ 100 de persoane, 60 au venit din cadrul UBB extensia Sighet, profilul de geografie. S-a prezentat linia apei, treapta mecanică, treapta biologică avansată precum și deshidratarea nămolului. După un tur s-a prezentat și sistemul SCADA, adică monitorizarea”, a precizat Dan Danielescu, șeful Stației de epurare Sighetu Marmației.
Atracția principală a Stației de epurare au fost laboratoarele, unde vizitatorii au putut să vadă microorganismele din apa netratată.
„Toți participanții de astăzi au avut acces atât în laboratorul de analize fizico-chimice cât și în laboratorul de biologie. La microscop s-a văzut activitatea biologică din bazinele de aerare. Noi în aceste laboratoare urmărim și facem analize zilnice legate de parametri urmăriți pe care îi avem atât la intrare cât și la evacuare”, a mai arătat șeful Stației de epurare, Dan Danielescu.
Cei mai încântați de vizita la Stația de epurare au fost cei mici, cărora le-au  fost arătate  transformările prin care trece apa pentru a fi curată, iar unii dintre ei au văzut pentru prima dată microorganisme la microspcop.
„Noi am văzut cum apa este murdară și cu ajutorul unor mecanisme se face apă curată care ajunge în râul Iza. Am învățat că pe acolo se găsesc mai multe lucruri pe care noi copiii încă nu le-am văzut”, a spus o fetiță.
„Am văzut că în canal ajunge toată apa din oraș și am mers într-un loc în care am văzut cât de murdară este apa și într-un bazin am văzut un fel de peștișori care mănâncă mizeria”, a spus o altă fetiță.
În fiecare an de Ziua Mondială a Apei Organizația Națiunilor Unite stabilește un slogan care să evidențieze importanța apei. Sloganul de anul acesta este „Apa și locurile de muncă”, cu motivația că apa este esențială atât în partea industrială și agricolă,  cât și în cea cotidiană. Reprezentanții Stației de epurare din Sighetu Marmației vor ca în viitor să organizeze și câteva workshopuri pe tema apei.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.